Categorie: Hoofdgerecht

  • Gyros met pietpatatjes

    Gyros met pietpatatjes

    Gyros, bij Delhaize tegen een nog lagere prijs dan Chinese varkensgyros bij buurtslagers, met gebakken rauwe aardappelschijfjes.

  • provençaals vleesbrood

    provençaals vleesbrood

    Provencaals gehaktbrood op grootmoeders wijze paste ik voor mijn eindexamen in een vezelrijk menu. En de jury was in de wolken over de smaak!

  • Sleinse oorlogskost

    Sleinse oorlogskost

    Als echte Sleidingenaar leerde Christiane Buyse (net zoals ik) van Piet Huysentruyt dat papsesse uit karnemelk, gemoezelde = geplette aardappelen & met bechamelsaus gemengd bestaat! Ons Sleins volkslied, een ode aan het goede leven in het Meetjesland: In Slenne, in Slenne…het paradijs van Vloanderen. Mee toatjespap en nen kazak (kleine aardappel eerst in de schil gekookt…

  • GEBAKKEN MIGNONETTE MET RODE WIJNSAUS, BROCCOLI- & BLOEMKOOLSYMFONIE & VERRASSINGSAARDAPPEL

    GEBAKKEN MIGNONETTE MET RODE WIJNSAUS, BROCCOLI- & BLOEMKOOLSYMFONIE & VERRASSINGSAARDAPPEL

    GEBAKKEN MIGNONETTE MET RODE WIJNSAUS, BROCCOLI- & BLOEMKOOLSYMFONIE & VERRASSINGSAARDAPPEL

  • Bloemkool + kaassaus

    Bloemkool + kaassaus

    Op kamp schotelde ik de woudloperskeuken & Ivan Van Hove, reporter bij Het Nieuwsblad, bloemkool & witte kool met bechamelsaus voor. Bloch bereidt enkel met verse melk (geen UHT). Hij voegt zwarte peper, 1 g i.p.v. 2,4 g zout, geen nootmuskaat & 1 eierdooier toe. I.p.v. 24,2 g gemalen kaas gebruikt hij 18 g oud Hollandse…

  • Schnitzel, meesterlijke boontjes & puree

    Schnitzel, meesterlijke boontjes & puree

    Schnitzel, boontjes & puree

  • Jan in de zak

    Jan in de zak

    In “Meetjesland smaakt” vond ik de bijbehorende bruine suikersaus en ook dat de vanillesaus (zoals in 70 jaar solo), bij kneutels hoort. Door stoombroodjes kwam ik op het idee voor Jan in de zak. Ik zie nog voor mijn ogen, dat mijn tante in Bassevelde het deeg in een hespezak kookte…

  • pasta “primavera”

    pasta “primavera”

    Ik vroeg aan buurtslagers om een pakje kipfilet in 2 te splitsen en had 100 g tekort voor 3 personen. Hij splitste voorverpakte mignonette en ik moest 150 g bijkopen, wat teveel was. Ik legde alles terug en ruilde voor 375 g mignonettes. Toen belde mijn zoon of hij kon blijven eten. Ik repte mij om…

  • Lamskoteletjes met portsaus

    Lamskoteletjes met portsaus

    Ik heb, zoals patatje zwaardvis, persillade voor lamscotelet, lekkere sluimererwt & superportosaus  (de ziel van mijn gerecht) op voorhand bereid. Piet raadde rundvlees met sherry uit ONS KOOKBOEK af.

  • Zalm op Schotse wijze

    Zalm op Schotse wijze

    Ik was aan het grasduinen in mijn archieven…vond dit eenvoudig recept uit de kookdemonstraties op het salon van de gastronomie in Brugge in 1984, en de herinneringen aan de kookles van 10 jaar geleden kwamen boven.