Ik heb, zoals patatje zwaardvis, persillade voor lamscotelet, lekkere sluimererwt & superportosaus (de ziel van mijn gerecht) op voorhand bereid. Piet raadde rundvlees met sherry uit ONS KOOKBOEK af.
Ingrediënten voor 3 personen:
- 625 g Lamscoteletjes
200 g varkensmignonette
200 g gerookte spekreepjes - 1 bussel grote pijpajuintjes
- 1 bos jonge wortelen
- 500 g schelperwtjes
- 20 g boter
- 2 koffielepels zeezout
- peper
- 500 g nieuwe aardappelen
250 ml water + 1/2 bouillonblokje of PH kippenbouillon - 50 gram broodkruim
- 50 gram boter
- anderhalve eetlepel gehakte peterselie
- snufje zout/peper
- een half teentje knoflook
- graanmosterd
portosaus voor 4 personen:
Dit heb je nodig:
2 dl porto
1 dl water + 1 klp PH kippen– of runderbouillon
zout
peper
1 takje verse rozemarijn
2 dl ballade room
1/2 eetlepel maizena plus, gebroken in een 1/2 glas water
Werkwijze 2 uur:
1 Leg een oude krant op het werkblad.
Schil de aardappelen met een dunschiller.
Leg ze in een vergiet.
Ruim het afval op.
2 Spoel de patatjes onder stromend water af.
Zet het vergiet op een bord.
Snijd de aardappelen in stukjes.
3 De schelperwten schoonmaken en wassen.
4 Maak de wortelen schoon:pak de wortelen bovenaan vast. Haal met een dunschiller van boven naar onder de schil eraf. Draai de wortel. Snijd de boven- en onderkant eraf met een mes. Snijd in schijfjes met de keukenmachine.
5 Snijd de worteltjes van de lente – uitjes.
Snijd fijn.
Ruim het afval op.
5 18 u: Laat een klont = beetje boter bruinen in een kleefpan op stand 12
Kruid beide kanten met peper en een snuifje zout (voor de smaak).
Ga een stap achteruit, zo voorkom je brandwonden indien het vet spat.
Prik een vork in 1 lamscotelet.
Leg de lamscoteletten in de bakpan (pan moet vol liggen).
Schroei de lamscoteletten 3 à 4′ toe op sand 9, tot het vlees van de pan loslaat.
Draai de lamskoteletten om.
Bak de andere kant 3 à 4′ op stand 6.
Leg het vlees in een andere pan en zet 45′ in de heteluchtoven op 60°C (texturen worden beter, vezels garen!)
6 Verwarm een grote kookpot voor op stand 9.
7 Smelt 20 g boter in de kookpot.
8 Voeg het spek toe en laat 5 min. bakken.
9 Voeg de aardappelstukjes, schulperwtjes, pijpajuin, wortelen & 250 ml water + P H kippenbouillon eraan toe.
Breng op smaak met 2 koffielepels zeezout en 20 draaien van de pepermolen. Roer om met een houten lepel. Zet het deksel op de pot.
Laat op een zacht vuur (stand 4) 1/2 uur à 40′ sudderen tot alles gaar is.
10 Weeg het brood zonder korstjes af in een kom.
Verkruimel het brood in de kom.
Weeg de boter af. Doe de boter bij het broodkruim.
11 Nu maken we knoflookboter.
Pel het teentje knoflook.
Snijd het teentje overlangs open.
Neem de groene kiem eruit.
Pers een half teentje knoflook uit boven de kom.
Schraap het met een mes van de pers af.
Doe de knoflook bij de boter en het broodkruim.
12 Knip de peterselie zonder steeltjes met een schaar klein.
Was de peterselie. Droog met een keukenhanddoek.
Snijd de peterselie met een schaar fijn in een glas.
Doe de peterselie bij de knoflookboter en het broodkruim. Of maal de peterselie boven de kom met de peterseliemolen.
13 Voeg een snufje zout en peper toe.
14 Meng alles met een vork in de kom.
15 Haal het vlees uit de pan en dek af met aluminiumfolie en laat rusten.
16 Verwarm de grill of de oven voor op 200°C!
Smeer de gebakken lamscoteletten in met graanmosterd
en beleg ze met broodkruim met peterselie en knoflookboter.
Voeg de porto & het water toe aan het braadvet. Los roeren
- + 1 takje rozemarijn.
opkoken
+ 1 koffielepel PH kippen-of runderbouillon
Voeg de room toe - 6′ laten inkoken op stand 9.
Kruiden met 1/2 koffielepel zeezout, peper
bind
Zet de pan met vlees op het rooster op de bovenste richel van de oven.
Laat het broodkruim 3′ à 4′ kleuren onder de grill.
(Niet te lang!)
Wijntip: rood, Cabernet Sauvignon Mandarossa 2004