Als echte Sleidingenaar leerde Christiane Buyse (net zoals ik) van Piet Huysentruyt dat papsesse uit karnemelk, gemoezelde = geplette aardappelen & met bechamelsaus gemengd bestaat!
Ons Sleins volkslied, een ode aan het goede leven in het Meetjesland:
In Slenne, in Slenne…het paradijs van Vloanderen.
Mee toatjespap en nen kazak (kleine aardappel eerst in de schil gekookt en nadien gebakken in boter + peper & zout)
Ons enig eeuwig Slenne!
Ingrediënten
- peper/zout
- 400 ml karnemelk
- 150 g aardappelen
- grote klont boter
- 20 à 30 g zurkel
Werkwijze
- Aardappelen schillen en in kleine stukjes snijden.
- Doe de aardappelstukjes bij de Karnemelk en breng al roerend aan de kook. Steeds roeren, anders schift de melk!
- Laat koken tot de aardappelen gaar zijn.
- De zurkel in reepjes snijden en toevoegen.
- 5 à 10 minuten laten koken.
- De aardappelen mixen of Met een aardappelstamper in de pap fijn stampen.
- Afwerken met peper & zout en een grote klont boter.
Werkwijze papsaus:
100 g boter bruinen (niet laten aanbranden!)
+ gesnipperde ajuin, mee gestoofd & gebruind
+ 100 g bloem voor licht bruine roux
beetje laten afkoelen
+ 1,5 l karnemelk voorzichtig bijdoen
+2 eetlepels groentenbouillon
+ p/z
+ nootmuskaat
opkoken
(indien te dik + beetje karnemelk)
hazelnootboter maken.
+ sap van 1 citroen (voor frisse smaak)
Opdienen met geprakte patatten
+ gekookt ei
Overgieten met beurre noisette.