Sleinse oorlogskost


Als echte Sleidingenaar leerde Christiane Buyse (net zoals ik) van Piet Huysentruyt dat papsesse uit karnemelk, gemoezelde = geplette aardappelen & met bechamelsaus gemengd bestaat!

Ons Sleins volkslied, een ode aan het goede leven in het Meetjesland:
In Slenne, in Slenne…het paradijs van Vloanderen.
Mee toatjespap en nen kazak (kleine aardappel eerst in de schil gekookt en nadien gebakken in boter + peper & zout)
Ons enig eeuwig Slenne!

nulkilometermenu

Ingrediënten

  • peper/zout
  • 400 ml  karnemelk
  • 150 g aardappelen
  • grote klont boter
  • 20  à 30 g zurkel

Werkwijze

  1. Aardappelen schillen en in kleine stukjes snijden.
  2. Doe de aardappelstukjes bij de Karnemelk en breng al roerend aan de kook. Steeds roeren, anders schift de melk!
  3. Laat koken tot de aardappelen gaar zijn.
  4. De zurkel in reepjes snijden en toevoegen.
  5. 5 à 10 minuten laten koken.
  6. De aardappelen  mixen of Met een aardappelstamper in de pap fijn stampen.
  7. Afwerken met peper & zout en een grote klont boter.

Werkwijze papsaus:
100 g boter bruinen (niet laten aanbranden!)
+ gesnipperde ajuin, mee gestoofd & gebruind
+ 100 g bloem voor licht bruine roux
beetje laten afkoelen
+ 1,5 l karnemelk voorzichtig bijdoen
+2 eetlepels groentenbouillon
+ p/z
+ nootmuskaat
opkoken
(indien te dik + beetje karnemelk)
hazelnootboter maken.
+ sap van 1 citroen (voor frisse smaak)
Opdienen met geprakte patatten
+ gekookt ei
Overgieten met beurre noisette.

,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.