In “Meetjesland smaakt” vond ik de bijbehorende bruine suikersaus en ook dat de vanillesaus (zoals in 70 jaar solo), bij kneutels hoort.
Door stoombroodjes kwam ik op het idee voor Jan in de zak.
Ik zie nog voor mijn ogen, dat mijn tante in Bassevelde het deeg in een hespezak kookte…
Dit heb je nodig voor 3-4 personen:
- 250 g bloem
- (1 eetlepel suiker)
- snuifje zout (2 g)
- 15 g gist
- (50 g solo)
- 1 ei
- 62.5 ml melk
- 40 g rozijnen
- 1/4 l melk
- 37, 5 g boter
- verder: Candico cassonade = Bruine suiker
Werkwijze:Maak de verse gist vloeibaar met een beetje melk.
Zeef de bloem met het zout (en de suiker) in een kom.
Maak in het midden een kuiltje.
De vloeibare gist in de kuil gieten
melk, het ei, (de boter) en de rozijnen erbij doen
Goed mengen en goed kneden.
Afdekken en 1/2 uur laten rijzen.
Breng water aan de kook.
Steek het deeg in een kussensloop en bind dicht.
Kook het deeg een half uur. Controleer of het deeg gaar is!
Laat afkoelen. Snijd er dikke sneden van.bruine suikersaus.
Warm de boter en de melk op.
Bestrooi met bruine suiker.