Provencaals gehaktbrood op grootmoeders wijze paste ik voor mijn eindexamen in een vezelrijk menu. En de jury was in de wolken over de smaak!
Dit heb je nodig voor 5 à 6 personen:
- 1 kggemengdgehakt
- 8 eetlepels zemelen (i.p.v. chapelure of 1 snede oud brood)
- 1 dl melk
- 1 ei
- 12 eetlepels gehakte peterselie
- geblancheerde stukjes van 1 paprika
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Maak een papje van het paneermeel, de melk en het ei
- Meng het papje onder het gehakt.
- Meng 12 eetlepels gehakte peterselie & geblancheerde stukjes van 1 paprika onder het gehakt.
- Maak een klomp van het gehakt.
- Plaats de fricandon 1 uur in de oven.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 -550 g gehakt (varken/rund)
- 1 kleine ajuin of sjalot
- 1 teentje knoflook?
- 1 eetlepel Darégal peterselie uit de diepvries
- 4 eetlepels chapelure
- 1 ei
- Italian mix
- klontje boter om in te vetten
Werkwijze
- Verwarm de warmeluchtoven voor op 150°C
- Pel de ui & de look (snijd door, haal de groene kiem eruite en ruik of hij niet muf is!) en snipper fijn.
- Doe ei, paneermeel, de fijngesneden ui of sjalot, look, peterselie & een beetje Italian Mix bij het gehakt.
Meng. - Rol 4 bollen vlees.
- Vet een bakplaat in. Leg de bollen op de bakplaat & bak 30 à 40 minuten (naargelang de grootte van de bouletten) in de heteluchtoven.