-
Gebakken scampi met groene kruidenboter
Een idee uit beter barecuen en Piet speelt met vuur
-
Mousses & soufflés
Op het menu op mijn 40e verjaardag in ’99 stond voor mijn gasten: kaaskoekjes & soezen gevuld met kaassaus als amuse bij een glas champagne of fruitsap. Vismousse met cresson Meloen met parmaham Hespenmousse Scampi met currysaus Zwezeriken met bladerdeeggebakje Dadel bij kaasplankje met notenbrood Dessertbordje ijsje van Gilbert De Corte Sandwichen
-
Preisoep met sla
Ik verdeelde de slasoep in 2 en serveer de mijne gezeefd als aperitiefsoepje, zoals vorig jaar op het terras van ô plaisir des sens in Prayssac : lauw met slagroom, gepresenteerd in een glaasje met een koffielepel of rietje. De andere helft werkte ik af met een beetje lookpoeder, zoals in lekker veggie, en dien ze warm op als voorgerecht.
-
mosselen op Indische wijze
FOTO Heikki Verdurme Ik probeer als voorgerecht Vlaamse mossel met leffe op z’n Indisch (uit “De smaken van Bretagne”) op een “proef”les food pairing (een gerecht met en rond een bepaalde drank) & pintxos- of tapaskookles: knabbel & bubble eens met Belgica (exclusief tot eind oktober) & cider.
-
Tongen met curryroomsaus
Door zeeduivel met kerriesaus uit 100% Gordon Ramsay bereidde ik op oudejaarsavond het huwelijk van een ijzerbom met grietfilet als voorgerecht.
-
Doornikse salade
In Doornik is verloren maandag de dag voor vrienden-& familiefeesten waarbij iedereen bij aankomst een kaartje trekt met een rol zoals wijnschenker, koning, clown… Het voorgerecht bestaat uit Doornikse sla met alle soorten mogelijke groenten zoals sla, witloof, rode kool & selder, maar ook appels & noten. Het hoofdgerecht is steevast in bier gestoofd konijn met…
-
Scampi “Tupperware”
scampi in saus met boursin cuisine kreeg ik op de magnetrondemonstratie (25.3.’99) van een demonstratrice.
-
spekpannenkoeken
Ik vond lichte pannenkoeken “zonder ei” met fruit & honing uit Vegetaranean. Culinair, vegetarisch, Italiaans. Ik gaf in google het trefwoord “pannenkoekendeeg met cognac” in & kreeg een link met Westmalse pannenkoeken met Westmalle Tripel. Ik haalde Dr. Oetker Pannenkoeken-Mix uit de vooraadkast & vond appelpannekoeken op de verpakking. Ik zocht in Menu, Spectrum encyclopedie…
-
Pannenkoeken met meloenijs
Hartige pannenkoeken “Tupperware” met serranoham & meloensorbet.
-
Tapas
Ik ga vandaag de tapastoer op & maak vleermuisogen uit de wakkere muis: olijven+paprika-witloof+ansjovis-Chorizo-Hilda: gemarineerde anchovis met chips-caracoles-amandelen+sherry- calamares fritti & Pa amb tomàtoquet. Werkwijze tomatenbrood: soms wordt er gewoon een halvetomaat op de boterham (stokbrood) gewreven. Zacht brood kan eerst worden geroosterd. Andere mogelijkheden zijn het het brood te bedruppelen met olijfolie of er een teentje lookoverheen…