Een idee uit beter barecuen en Piet speelt met vuur
ingrediënten voor groene kruidenboter:
- 200 ml witte wijn
- 1 geperst teentje look
- 2 sjalotjes
- 250 g gezouten rochefort boter
- sap van 1/2 citroen
- 1 el gehakte peterselie
- 1 el gehakte bieslook
- 1 el gehakte zurkel in glas
- 1 el gehakte kervel in glas
- 2 geblancheerde citroenschilletjes
- (1 el gehakte citroenmelissse)
- peper
- Verder voor 3 personen:
- 1/2 kg grote scampi
- 4 halve voorgebakken stokbrodeningrediënten voor 50 g kruidenmengeling:
- 20 g zeezout
- 5 g venkelgroen
- 5 g koreanderzaad
- 5 g paprikapoeder
- 5 g peper (bollen)
- 5 g gemberpoeder
- 5 g gedroogde uien
werkwijze:
mix in een blender
Werkwijze:
Laat de scampi 90’ ontdooien op een bakplaat
Pel het salotje en versnipper zéér fijn
Pel de look.
open de fles wijn: -Snijd met het lipje, dat zich aan de zijkant bevindt, het loodje door. -Neem het loodje boven de kurk weg. -Draai de kurkentrekker in de kurk. -Trek de kurk eruit. -Giet een klein beetje wijn in een glas. Proef of de wijn geen kurksmaak heeft. Meet de wijn af. Plaats de fles in de koelkast
Laat de wijn met de sjalot en geperst teentje knoflook 10 à 15’ tot 1/4 inkoken (droogkoken) op stand 9 (bijblijven)
Haal 2 schilletjes van de citroen met een dunschiller en blancheer:
Vul een kleine kookpot met wat water. (Doe een beetje zout in het water). Laat de schilletjes koken tot het water geel ziet.
Leg ze in een vergiet. Spoel de schilletjes onder stromend water (tot wanneer de zoutsmaak verdwenen is).Snijd de schilletjes in kleine stukjes.
Doe deze saus met het citroensap in een hoge kom van de keukenmachine.
Monteer de klopper en voeg tijdens het kloppen de koude boter in blokjes toe.
Voeg als de boter wit is, de groene kruiden , de geblancheerde citroenschilletjes en peper toe
Leg de boter op vershoudfolie & rol tot een worst
Leg in de koelkast (of vries in).
Pel ondertussen (in 10′) 1/2 kg (half ontdooide rauwe scampi (staart eraan)).
Leg ze in een kom waarin een rooster ligt.
Leg een deksel op de kom.
Plaats deze in de koelkast.
(Geef een insnede in de rug of snijd ze op een plank open en trek (in 20′) het darmkanaal eruit met keukenpapier! Mijn dochter: “Hebben scampi darmen?, wist ik niet!”)
Leg ze in een kom waarin een rooster ligt.
Leg een deksel op de kom.
Plaats deze in de koelkast.
Voorgebakken stokbroodjes
Verwarm de gewone oven (boven- & onderwarmte) voor op 200 °C.
Haal de broodjes uit de verpakking en maak ze een voor een nat onder stromend water. Leg ze op het rooster van de oven.
Bak ze 20 minuten in de oven (niet 10′, zoals vermeld op de verpakking).
Haal het rooster met de broodjes uit de oven.
Laat ze afkoelen. Leg de broodjes in een mandje.
Bak de scampi de laatste 3′.
Dep de scampi droog
Verhit olijfolie in een wijde kleefpan op stand 7..
Leg de scampi één voor één in de pan en laat 90 seconden sudderen tot ze mooi roze zijn.
Kruid de scampi met 10 snuifjes BBQ kruiden
Omdraaien en bak nog 90 seconden.
boter opsmeren
Serveren met stokbrood: