Mexico: rijstpap

Posted in : Low budget, Nagerecht en ijs on by : Greet Tags: ,

Ik haalde deze anekdote nog eens boven. Lang geleden engageerde ik mij om rijstpudding te koken voor het schoolfeest van de VBS (nu de bijenkorf) in het Akkerken Sleidinge. Op 2 of 3 vuren tegelijk gingen we in mijn keuken aan de slag met melk uit flessen.We hadden zoveel te vertellen… en toen ik de potjes vulde, merkte ik dat de bodem van al onze pannen zwart zag.
Ik liet mijn man proeven en we besloten al de aangebrande rijstpap weg te gooien. Rosa kookte verse rijstpap met hoevemelk. Sindsdien heb ik nooit meer rijstpap voor véél volk gekookt!

 

ingrediënten

  • 75 à 125 g suiker
  • 1 l hoevemelk
  • 100 à 125 g dessertrijst (ronde of kortkorrelig)
  • 20 g vanille suiker
  • 1 doosje saffraan
  • 4 eierdooiers
  • verder
  • boter om de pan in te vetten
  • Candico cassonade

Werkwijze

  1. Vet een (creuset) pan met dikke bodem in
  2. Doe de rijst & saffraan in de melk.
  3. Breng aan de kook.
  4. roer af en toe
  5. Laat 20 à 40 minuten op een zacht vuurtje garen.
  6. Voeg na 15 of 35 minuten de (vanille)suiker toe.
  7. laat afkoelen.
  8. Splits de eieren.
  9. Meng de eierdooiers er met een vork één na één door.
  10. Vul potjes.

Geef er bruine suiker bij.


Ik vroeg mij af of dit recept soms met sinaasappelzeste in de perfecte keukenagenda stond.

In ’81 spoelde ik in  Maria Middelares wekelijks een pan om het Vlaams streekgerecht:  rijstpap “zonder ei” met magere melk te koken voor diabetici.

 

ingrediënten

  • 30 g suiker
  • 750 ml melk
  • 250 g dessertrijst (ronde of kortkorrelig)

10 g vanillesuiker

Werkwijze

  1. Vul de basis van de stoomkoker tot maximum waterniveau met koud water.
  2. Meng de rijst, melk, suiker en vanillesuiker in de (zwarte) rijstkom.
  3. Plaats de rijstkom in de stoomkorf op de lekschaal.
  4. Plaats het deksel op de stoomkorf.
  5. Steek de stekker in het stopcontact.
  6. Stel de timer in op 60 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.