Dit recept heeft voeten in de aarde! In mijn eerste testfase was het resultaat: kruimels. Ik belde mijn familielid, kokkin, op om te vragen wat er mis kon zijn aan het recept. In het origineel recept stond vermeld dat ik gesmolten boter nodig heb. Het bleek dat het slappe boter moet zijn! Bij de 2de poging kwam mijn koekje niet los van de (gewone) bakplaat.
Ik reed met de rest van het deeg naar Christianne, zodat we het eens samen konden proberen. Ze gebruikte een tefal bakplaat en ik wist hoe de vork in de steel zit. Tijdens een markante kookles bij mij thuis op 10.11.2003 kwam de Eeklose Vera op het idee om voor de zestes een dunschiller te gebruiken.
Ik paste mijn recept aan en op oudejaarsavond 2003 bakte mijn zoon zelf een gans voormiddag kletskoppen. Ook mijn dochter en haar vriendjes bewezen, tijdens een kookles in het kader van grabbelpas op 6.4.’04, dat deze koekjes bakken kinderspel is…
Dit heb je nodig
- 60g bloem
- 60g slappe boter
- 110g suiker S2
- 10g gezeefd appelsiensap
- 50g gezeefd citroensap
- 1 eetlepel zestes van schil van 1 citroen
- 1 eetlepel gemalen pistachenootjes
Vanille ijs
Dit heb je nodig voor 14 personen
- 50 gram Bruine suiker
- 50g slappe boter 50g broyage 50/50
- een halve kofffielepel kaneelpoeder
- 1 kg jonagold appelen (8 stuks)
Werkwijze:
Verwarm de warme luchtoven voor op 180° Celsius.
Weeg de boter, de bloem en de suiker af.
Schil de citroen met een dunschiller.
Snijd de schillen in kleine stukjes.
Vul een kleine kookpot met wat water. Doe een beetje zout in het water. Laat de citroenschillen koken tot het water geel ziet. Leg ze in een vergiet. Spoel de schillen onder stromend water tot wanneer de zoutsmaak verdwenen is. Dep ze droog.
Pers de citroen uit. Weeg 50 gram sap af.
Pers de appelsien uit. Weeg 10 gram sap af.
Klop met een mixer de bloem, de suiker, de slappe boter en 60g gezeefd sap onmiddelijk in een kom.
Maal de pistachenootjes zeer fijn met de keukenrobot.
Voeg de citroenschilletjes en de gemalen pistachenootjes aan het mengsel toe.
Vet Tefal Bakplaten lichtjes in.
Leg met een koffielepel 1 hoopje deeg per bakplaat.
Smeer open tot een cirkel van 7-8 cm diameter.
Plaats de bakplaten één voor één in de oven.
Bak ongeveer 5 minuten, tot ze donkerbruin kleuren in de oven.
Laat een halve minuut afkoelen tot je het koekje met een houten spatel kan losmaken.
Hang onmiddelijk over een omgekeerd mosterdglas.
Laat afkoelen.
Verwijder het glas.
Werkwijze appeltjes:
Bruine suikersaus:
Meng de slappe boter met de bruine suiker, de broyage en kaneel in een kom.
- Boor het klokhuis uit de appelen.
Schil de appelen in de ronde.Snijd de appelen overlangs in twee.
Vul de openingen van de appels met bruine suikersaus.Plaats in de oven op 150-170°C. Laat lauw worden.
Dien op: Leg de appelen in het midden van een kletskop.
Leg er een bol Vanille ijs bovenop