Amandeltaart

Posted in : Gebak en taarten, Moeilijk, Pasen on by : Greet Tags:

Bij lieveheersbeestjes in knutselen voor kinderen nr. 19 staat: “roer alle ingrediënten voor quatre quart = 4/4 cake door elkaar”!
Ik geef de correcte werkwijze. Tip van Peter Goossens: Je hebt een hele week om te oefenen!
 

Dit heb je nodig:

  • 250 gram (zelfrijzende = 225 g bloem +25 g maizena + 1/2 zakje bakpoeder) bloem
  • 250 gram boter
  • 250 gram suiker
  • 4 eieren
  • (+ 1 ei voor de luchtigheid & als tegenzet tegen 100 g amandelpoeder, dan is de cake niet te droog!)
    (+ 1 el bicarbonaat + 1,5 eetlepel amaretto of 3/8 koffielepel amandelessence)

Werkwijze:
1 Verwarm de warme lucht-oven voor op 160 graden.
Weeg  de suiker in de km van de kenwood en de bloem af.
2  Klop de eieren met de suiker met de mixer tamelijk lang (10′) op tot een zeer luchtig bleek mengsel.

3 Smelt de boter volledig
en voeg dit eerst bij het geheel.

4 Zeef de bloem (stuift) in een kom.
Doe er de gezeefde bloem bij.

(+ amandelpoeder+

bicarbonaat + amandelessence.)
Klein beetje roeren!
Vet  een Tefal bakvorm (paasklok, gekocht bij aldi, van gemarmerde cake uit SOS Piet valt na 40′ op 150°C in de heteluchtoven uiteen bij het ontvormen!) in en bebloem.
Vul de vorm (niet helemaal!)

9 Bak 40 minuten in de oven op 160°C.

Prik met een naald, om te zien of het deeg uitgebakken is.

Maak de randen los met een mes.

 Ontvorm en laat afkoelen!

 

 


chocoladesaus

Dit heb je nodig :

  • 300 ml -400 ml room (geen water, is de grootste vijand van chocolade!)
  • 300 gram fondant of zwarte chocolade
  • (uit de perfecte keukenagenda)
  • 100g-200 gram suiker
  • 100 gram boter
  • 100 g glucose (= vloeibare suiker) voor een smeuïge structuur.

Werkwijze :
Zet alles klaar.
Weeg de boter en de suiker af.
1 Smelt de chocolade (niet in de magnetron!) in de room in een pannetje.
goed roeren.
Voeg de suiker toe.
Voeg de glucose toe.
2 Neem de pan van het vuur!
3 Roer met een houten lepel er  stukjes boter door tot alles goed gemengd is.
4 Laat de ganache afkoelen.

Bewaar de ganache in de koelkast.
Warm de chocoladesaus voor het gebruik eventjes op, opdat de saus vloeibaarder, dus beter uitstrijkbaar zou zijn & overgiet de afgekoelde forêt noire  met ganache. Laat opstijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.