Bij lieveheersbeestjes in knutselen voor kinderen nr. 19 staat: “roer alle ingrediënten voor quatre quart = 4/4 cake door elkaar”!
Ik geef de correcte werkwijze. Tip van Peter Goossens: Je hebt een hele week om te oefenen!
Dit heb je nodig:
- 250 gram (zelfrijzende = 225 g bloem +25 g maizena + 1/2 zakje bakpoeder) bloem
- 250 gram boter
- 250 gram suiker
- 4 eieren
- (+ 1 ei voor de luchtigheid & als tegenzet tegen 100 g amandelpoeder, dan is de cake niet te droog!)
(+ 1 el bicarbonaat + 1,5 eetlepel amaretto of 3/8 koffielepel amandelessence)
Werkwijze:
1 Verwarm de warme lucht-oven voor op 160 graden.
Weeg de suiker in de km van de kenwood en de bloem af.
2 Klop de eieren met de suiker met de mixer tamelijk lang (10′) op tot een zeer luchtig bleek mengsel.
3 Smelt de boter volledig
en voeg dit eerst bij het geheel.
4 Zeef de bloem (stuift) in een kom.
Doe er de gezeefde bloem bij.
(+ amandelpoeder+
bicarbonaat + amandelessence.)
Klein beetje roeren!
Vet een Tefal bakvorm (paasklok, gekocht bij aldi, van gemarmerde cake uit SOS Piet valt na 40′ op 150°C in de heteluchtoven uiteen bij het ontvormen!) in en bebloem.
Vul de vorm (niet helemaal!)
9 Bak 40 minuten in de oven op 160°C.
Prik met een naald, om te zien of het deeg uitgebakken is.
Maak de randen los met een mes.
chocoladesaus
Dit heb je nodig :
- 300 ml -400 ml room (geen water, is de grootste vijand van chocolade!)
- 300 gram fondant of zwarte chocolade
- (uit de perfecte keukenagenda)
- 100g-200 gram suiker
- 100 gram boter
- 100 g glucose (= vloeibare suiker) voor een smeuïge structuur.
Werkwijze :
Zet alles klaar.
Weeg de boter en de suiker af.
1 Smelt de chocolade (niet in de magnetron!) in de room in een pannetje.
goed roeren.
Voeg de suiker toe.
Voeg de glucose toe.
2 Neem de pan van het vuur!
3 Roer met een houten lepel er stukjes boter door tot alles goed gemengd is.
4 Laat de ganache afkoelen.
Bewaar de ganache in de koelkast.
Warm de chocoladesaus voor het gebruik eventjes op, opdat de saus vloeibaarder, dus beter uitstrijkbaar zou zijn & overgiet de afgekoelde forêt noire met ganache. Laat opstijven.