Kippenlapjes en maïspaletjes


Ik herwerkte gemarineerde kip op de barbecue. Ik bereid eerst Indonesische vegetarische pannenkoeken en tracteer met bugles & chavroux, een heerlijk aperitiefduo.

 

Gemarineerde kippenborsten

  • Dit heb je nodig:
  • 2 appelsienen
  • 1 teentje look
  • 2 eetlepels witte wijn
  • scheutje grand marnier
  • kippen -of kalkoenborsten

Voor de appelsienensaus:

  • een handvol rozijnen
  • 50 ml witte wijn
  • 2 eetlepels grand marnier
  • 400 ml room
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • peper, zout
  • een beetje citroensap
  • een klontje boter

Werkwijze:
1 Schil 1/4 appelsien met een dunschiller. Snijd de schillen in kleine stukjes.

2 Pers 2 appelsienen uit.

3 Pel 1 teentje knoflook. Snijd het teentje overlangs open.
Neem de groene kiem eruit. Snijd het lookteentje in stukjes.

4 Open de fles wijn:
Proef of de wijn geen kurksmaak heeft.
-Meet 2 eetlepels wijn af.
-Zet de kurk terug op de fles. Plaats de fles in de koelkast.

5 Marineer kippen -of kalkoenborsten (of snijd het vlees in stukken) in het sap van 2 appelsienen
de schil van 1/4 appelsien (in fijne stukjes gesneden)
1 teentje look in stukjes
2 eetlepels witte wijn
scheutje grand marnier

 

Plaats 3 uur in de koelkast.
Draai de kippen -of kalkoenborsten af en toe eens om.
Laat de kip uitlekken.
Rijg op spiesjes.
6 Meet 50 ml wijn af.
Laat een handvol rozijnen 1 uur weken in 50ml witte wijn + 2 eetlepels grand marnier.

 

7 Paletjes met maïs en rozijnen
Benodigdheden:

  • 200 g bloem
  • 3 eieren
  • 200 ml room
  • muskaatnoot/peper/zout
  • rozijnen-
  • 1 blikje maïs
  • bakboter

Werkwijze :

  1. Laat de rozijnen 1 uur weken in koud water.
    Laat de maîs boven de gootsteen in een zeef uitlekken.
  2. Meng de bloem in een kom met de ganse eieren.
  3. Klop de room half op en voeg aan het mengsel toe.
    Kruid met muskaatnoot, peper en zout.
  4. Laat de rozijnen boven de gootsteen in een zeef uitlekken en roer onder het mengsel.
    ROER GOED OM!
  5. Doe de uitgelekte maïs erbij.
  6. Laat het deeg 1 uur  rusten.

8 Bak de kippen -of kalkoenborsten eerst af en dan 10′ in de oven op 180°C of leg ze op de bbq. Kruid met peper en zout.

9 Vet een tefal bakpan lichtjes in.
Doe met een ijsschep deeg in de pan doen, en bak op een zacht vuurtje.
De pannenkoekjes omdraaien en de andere kant laten bakken.
Leg ze op een schotel.
Dek af. Houd ze warm in de oven op 75°C
of
Een  hartjeswafelijzer lichtjes invetten.Deeg in het wafelijzer doen, en  bakken

10 appelsiensaus:

  1. Warm de rozijnen met hun sap op in een kookpot.
  2. Zet de dampkap af!!! Flambeer. Blus met de marinade van het vlees.
  3. Voeg 400 ml room toe en laat inkoken.
  4. Open het blikje tomatenpuree.
  5. Doe er 1 eetlepel tomatenpuree + 1 eetlepel Dijon mosterd bij.
  6. Pers de citroen uit. Breng de sinaasappelsaus op smaak  met peper, zout en een beetje citroensap.
  7. Roer er een klontje boter door.

Geef er
De Kroon 2007 Sauvignon blanc, Western Cape uit Zuid-Afrika

of  120 chardonnay 2006 droge witte wijn uit Chili

of cellier du Pont d’arc (Côtes du vivarais) bij.

, ,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.