Linguine met Zeeuwse kokkels uit Sergio thuis, bracht mij op een héél héél lekker idee!
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 1 kg vongole (haantjes) of (geen vieze gamba’s!) maar scampi’s van winny of Aldi
250 g fetucelli of vlinderpasta. - 1 eetlepel boter (25 g)
- peper, zout en cayennepeper
- (pecorino)
6 tomaten (all day long) - 1/2 sjalot
- 1 teentje knoflook
- extra vergine olijfolie.
- peper, 1 koffielepel zeezout
- 3 laurierblaadjes
1 koffielepel ph kreeftenbouillon
pili pili
2 appelsienschilletjes
Werkwijze op voorhand (1.45 u):
Laat de scampi’s 1 à 1,5 uur ontdooien op 2 bakplaten.
Pel (in 20′) 1 kg (half ontdooide rauwe scampi’s van winny of Aldi).
Geef een insnede in de rug of snijd ze op een plank open en trek (in 40′) het darmkanaal eruit met keukenpapier! Mijn dochter: “Hebben scampi’s darmen?, wist ik niet!”)
Leg de scampi’s in een kom waarin een rooster ligt.
Zet een deksel op de kom.
Plaats de kom in de koelkast.
6 tomaten ontvellen = geconcasseerde of dobbelsteentjes van tomaten van bomma Huysentruyt in 30′
Breng in een pannetje water aan de kook.
Snijd een kruis in de tomaat. Snijd het kontje uit de tomaat.
Leg de tomaat in water dat gekookt heeft. Tel van 21 tot 31. Haal de tomaat uit het water.
Spoel onder stromend koud water.
Pel ze.
Snijd de tomaat in 4
Ontdoe ze met je duim van de pitjes
Leg ze omgekeerd op een handdoek en snijd op een plank in stukjes.
Leg ze in een kommetje.
Zet opzij.
- Pel de sjalot & versnipper
pel 1 teentje look (Niet versnipperen!)
Verhit 1 el olijfolie op stand 4. - Haal 2 schilletjes van een sinaasappel met een dunschiller
- Fruit de sjalot.
- Voeg look toe
- Voeg de geconcasseerde tomaten,
sinaasappelschil, - 15 draaien peper
- & 1 koffielepel zout toe.
+ 1 koffielepel kreeftenbouillon, 3 laurierblaadjes & mespunt pili-pili toe
Laat op een zacht vuurtje (stand 4) 15 minuten sudderen ZONDER DEKSEL, zodat het vocht kan verdampen. Verwijder het teentje knoflook , schil & de laurierblaadjes. - Breng 2,5 l water aan de kook voor de pasta
Voeg zout als het water voor de pasta kookt toe.
Doe de pasta in de pot als het water terug kookt, roer en zet een deksel op de pot tot het water terug kookt.
Kook 250 farfalle = vlinderpasta beetgaar zonder deksel. (Kijk op de verpakking
hoelang de pasta moet koken.)
Zet de pan van het vuur en laat 1 minuut rusten.
Laten uitlekken in een vergiet.
Niet spoelen.
Saus heropwarmen
Dep de scampi’s droog
Smelt 25 g boter & laat tot licht bruinkleuren in een wijde kleefpan op stand 7. - Kruid de scampi’s langs beide kanten met 15 draaien peper, 20 draaien van de zoutmolen. Leg de scampo in de pan en laat 90 seconden sudderen tot ze mooi roze zijn. Omdraaien en bak nog 90 seconden.
Voeg cayennepeper toe. Goed omroeren.
Doe de tomatencompote in de pan van de scampi’s.
Goed omroeren.
Voeg (de haantjes) & de pasta toe.
(Bestrooi met de kaas)