Dit gezinsbondrecept: lege-borden-preisoep, kreeg op 12.1.’08 een publicatie in kookgeheimen. In “’t kinderkookcafeetsen” maakte ik ze met gehakt i.p.v. ham en vergat de bouillonblokjes in Duitse romige prei – kaassoep, die ik op de kop tikte na een gemütliche Weinprobe bij de familie Schneider in Bekond aan de moezel.
Ingrediënten
- 1 liter water
- 3 wit van prei
- 1 eetlepel PH bouillon
- halve koffielepel zout
- peper
- 150 g Boursin cuisine light of geraspte kaas (smelt sneller, schift minder vlug)
- 250 g varkens-en kalfsgehakt
- 2,5 uien
- 2,5 teentjes knoflook
+ 1 aardappel
+ 1 eetlepel maizena plus + water
liaison: 3 eigelen + room
+ bieslook
Werkwijze:
Schil de aardappel
Maak de prei schoon:
snijd de wortelkes eraf.
Doe de vuile bladeren weg.
Snijd van het wit naar het groen middendoor, en spoel onder stromend water.
Snijd geciseleerde prei = met de keukenmachine in fijne ringen
Pel de teentjes knoflook. Snijd de teentjes knoflook overlangs open. Neem de groene kiem eruit. Pers de teentjes knoflook uit boven het vlees. Haal de geperste look met een mes af de lookpers.
Pel de ui. Snijd de ui in grote stukken.
Snijd de ui met het mes van de keukenmachine in snippers.
Ruim het afval op.
Meng de uisnippers onder het gehakt.
Bak het vlees (zonder vet).
Roer het los met een vork tot er geen roze vlees meer te zien is.
Voeg de prei & aardappel bij het gehakt en een beetje water toe.
Roer om met een houten lepel.
Laat een beetje stoven.
Voeg water & bouillon toe.
Kruid met peper en zout.
Breng zonder deksel op de pot aan de kook.
Laat 15 minuten sudderen.
Breek de maizena in water & bind.
Roer de boursin of geraspte kaas + liaison (voorzichtig & al roerend) vlak voor het serveren erbij.
Niet meer opkoken!
Versier met versnipperde bieslook.
Tip van Piet: deze soep niet invriezen!