scan De hap van de redactie uit Smaak 35 (zonder ajuin gehoord in de madammen op 5.11)
‘kaantjessaus’(met spek, ajuin en azijn)& gemengde patatjes
Een weetje: koantjes, wat Piet niet kan uitspreken = kaantjes
1e stukjes spek;
2e smoutbereiding: door vet van het varken met stukjes vlees te koken. De overgebleven vleesgraantjes zijn kaantjes en worden afgeschept en verder bereid
Ingrediënten 4 personen
- (peterselie)
- 1 kg aardappelen
- 4 eieren
- 2 uien
- boter
- 500- 600 g gerookte spekreepjes
- 150 ml water
PH groentebouillon - 1 el maizena of aardappelbloem
- 2 eetlepels azijn: de saus moet volgens Piet een klein beetje zuur zijn (Dirk De Prins gebruikt 150 ml of 75 ml zoals in DE KEUKEN VAN ONS MOEDER).
- peper & zout
- sla (of krulandijvie)
Werkwijze :
Kook 1 kg aardappelen
Maak zacht gekookte eieren klaar:
Prik een gaatje in de bolle kant van de eieren.
Leg de eieren in een pannetje.
Zet ze onder(koud) water.
Breng het water aan de kook.
Laat ze 4 minuten koken.(Reken vanaf het kookpunt van het water.)
Laat koud water over de eieren stromen(=schrikken).
Pel de eieren warm.
Snipper 1 ui fijn.
Smelt een klein beetje vet in een kleefpan op stand 9. Bak 500 g spekreepjes (pan moet vol liggen) 6 à 7′ tot het spek krokant & je en bruin aanbaksel (= smaak in saus) krijgt.
Stoof de ui erbij.
Vet afgieten?
Blus met 150 ml water
aanbaksels losmaken
Laat eventjes inkoken.
+ een klein beetje PH groentebouillon (veel diepere smaak)
Voeg 2 eetlepels azijn toe.
Bind met 1 eetlepel gebroken maizena of aardappelbloem (neutrale smaak).
Bedek je bord met sla.
Schep hierop aardappelen.
Overgiet met saus.
Plaats hierop een zachtgekookt ei (Bestrooi met peterselie)