Mosselen, wàànzinnig lekker!


Ode aan mijn vader (mosselen) uit SERGIO KOOKT G TOT N DEEL 2 en MAGAZINE,  KOKEN MET SERGIO HERMAN

Dit heb je nodig voor 1 persoon:

 • 25  ml château “LE FELIX” (droge witte wijn) (€ 4)
 • 1/2 teentje look
 • 3/4 grote ui
 • 3/4 stengel bleekselder (heb ik niet gekocht)
 • 1/4 takje tijm
 • 1,250 kg goudmerk (volle dikke) mosselen ((32 à 35/kg), in oktober het best!)
 • frieten (250 g pp)
 • witte peper van de molen
 • 12,5 g boter (€ 1,15)
 • 2 eetlepels room
 • sap van 1/4 citroen
 • 1/2 el peterselie
 • 1/4 el bieslook
 • jonge tijmtopjes?
 • & paneermeel!

Werkwijze: 18 u.: open de fles wijn: -Snijd met het lipje, dat zich aan de zijkant bevindt, het loodje door. -Neem het loodje boven de kurk weg. -Draai de kurkentrekker in de kurk. -Trek de kurk eruit. -Giet een klein beetje wijn in een glas. Proef of de wijn geen kurksmaak heeft. Meet de wijn af. Plaats de fles in de koelkast

Ajuin pellen & fijn snijden op een plank. Doe in een grote kookpot. Look pellen. Snijd door. Haal de groene kiem eruit. Ruik of de look niet muf is! Draai de pank om & versnipper. Doe in de grote kookpot. (Selder fijn snijden & doe in de grote kookpot.)

Tip van mama Greet: maak één van mijn liefdescocktails: Campari “LE FELIX” als aperitief : Meng pp

 • 25 ml triple sec met
 • 25 ml Campari &
 • 150 ml prosecco of witte wijn.

Friteuse voorverwarmen

Maak de mosselen schoon: Spoel ze in water. (Indien ze bovendrijven zijn ze dood!) Haal, ze uit het water. Duw met je duim & je wijsvinger op de open schelp. Je moet psst horen. Gooi beschadigde schelpen weg! Leg ze in de kookpot.

18.40 u: Zet de pot op het vuur + tijm + 25 ml witte wijn + 30 draaien peper van de molen! deksel op de pot (om goed sappig te blijven) Zet het vuur op stand 12! kook de mosselen 5′ op = kort: zodra de mosselen open gaan zijn ze bijna gaar & smelten in de mond (= je mag er eigenlijk niet op kunnen bijten)! Zet het vuur uit & laat ze nog 6 à 8′ opstaan (om de 2 à 3′ opschudden of omscheppen met een houten lepel, opdat de mosselen overal even gaar zouden zijn)

Frieten bakken (leg ze in de schaal voor de schelpen!) Giet de mosselen af (bewaar de mosseljus)+ room + sap van 1/4 citroen.- Zet het vuur terug op stand 12 & laat 2’ zachtjes inkoken + een klontje boter
Werk af
met 1/2 el gehakte peterselie en 1/4 el gesnipperde bieslook
2x ***Tip:
bestrooi met paneermeel.
Vries de mosseljus in!

 

,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.