Ingrediënten voor 3 personen:
- 900 g asperges = 588 g gekuist
- 100 ml kookvocht
- 200 ml melk
- 15 gram boter
- 15 gram bloem
- peper
- 3/4 koffielepel zout
- muskaatnoot
- 2 X 100 g emmentaler
- 50 ml room
- 1/4 citroen
- 400 gram gekookte-hamblokjes
- boter
- 200 g macaroni
- 30 g zout
Werkwijze:
17.10 u: asperges in de aspergekoker (duurt 1 uur)
Neem de korf uit de aspergekoker. Schil de asperges met een dunschiller: begin voorbij de top en schil naar het uiteinde toe. Breek de verharde uiteinden af. (10 à 15’)Doe het afval+zout in de aspergekoker.
Zet het afval onder water. Breng aan de kook. Leg de asperges in een vochtige handdoek in de koelkast. Zet alles klaar.
Giet het afval door een Zeef. Vang Het kookvocht op in een maatbeker van 1l. Vul de aspergekoker met 1 l kookvocht.Plaats de asperges in de korf in de aspergekoker. Breng het kookvocht aan de kook.
Laat 15 minuten koken Meet 100 ml kookvocht af & laat afkoelen.Plaats de asperges in de aspergekoker.
18.20 u:
• Breng een ruime pot met 2 l water aan de kook om de macaroni te garen. Voeg 30 g zout toe. (De Italiaanse meesterkok Antonio Carluccio verklapte Jeroen dat hij pasta kookt in water met 15 gram zout per liter.)
Verwarm de oven voor op 180°C.(Duurt 15’) Weeg de boter en de bloem af
18.25 u: kaassaus
1 Smelt de boter in een pan.2 Doe er de bloem bij en roer tot dit gaat borrelen.3 Voeg melk en het kookvocht toe. Tijdens het warmen wordt de saus dikker. Blijf roeren zodat er geen klontjes komen. Laat 1’ doorkoken.Haal de pan van het vuur.4 Breng de saus op smaak met 3/4 afgestreken koffielepel zout, 15 draaien van de pepermolen en een snuifje muskaatnoot. Roer er de helft (100 g ) van de kaas en room door.Voeg sap van 1/4 citroen toe
(• Verwijder de zwoerden van de gekookte ham en snij de plakjes (of het blokje) ham in reepjes of kubusjes)
• Kook de macaroni al dente. Hou er rekening mee dat de pasta later nog even de oven in gaat, waardoor de macaroni nog een beetje verder zal garen.
• Giet de pasta af en meng de kaassaus eronder. Voeg blokjes ham toe. Roer alles goed om en stort het mengsel op de asperges in een ingevette diepe ovenschaal.
Verwarm de schotel 15 minuten op 18O°C Verdeel de rest (100 gram) van de kaas over de schotel. Plaats de schotel 7 minuten onder de grill van de SHARP magnetron.Zet de kom op een schotelverwarmer op tafel.