HomeSoort maaltijd Gezond Light vol au vent

Light vol au vent

Posted in : Gezond, Hoofdgerecht on by : Greet

Ik vond deze saus voor kippenpastei in kook met (als hoofdgerecht voor 8 personen) 5 dubbele kippenfilets i.p.v. 1 kip, waarvoor de bouillon 90′ à 2 uur moet koken.

Ontbijt: 50 g vlechtbrood  – 2 tassen magere melk
Elfuurtje: 200 g verse fruitsla of 200 ml vers sinaasappelsap
Middagmaal:
1 bord potage-Vol au vent van kippenborst (165 kcal) met puree  Tussendoor: 1 pannenkoek
Avondmaal: 105 g brood-50 g light kaas-35 g dadels

Dit heb je nodig voor 3 personen:

  • 150 gram voorgesneden champignons
  • 25 g boter
  • 1 eetlepel citroensap
  • 264 gram gehakt
  • 300 g kippenborst (1 enkele)
  • 1 l water
  • 1 teentje look
  • 2 kippenbouillonblokjes (cora)
  • peterseliestengels
  • 37,5 gram boter
  • 37,5 gram bloem
  • 1,9 g zout
  • Peper
  • 1 eetlepel citroensap
  • Verder: 6 bladerdeeggebakjes
  • 500 g loskokende aardappelen
  • 125 ml melk
  • ½ koffielepel zout
  • muskaatnoot
  • 25 gram boter

Werkwijze :

De voorbereiding duurt 3/4 u.
1.Meet 1 l water af.
2.Giet het water in een kookpot.
3.Pel een teentje look.
4.Doe de look, bouillonblokjes, peterseliestengels bij de kippenborst in het water.
5.Breng het water aan de kook.
6.Pocheer de kippenborst 15 minuten.

Maak je handen nat onder de kraan.
1.Draai gehaktballekes.
2.Leg ze de laatste 3 minuten in de bouillon bij de kippenborst.
Laat ze meekoken met een deksel op de pot.
Haal de ballekes uit de bouillon.
Zet opzij.

Laat de bouillon met de kippenborst de helft = 10 minuten inkoken zonder deksel
Haal de kippenborst uit de bouillon.
Zeef de bouillon.
Meet 375 ml af & laat afkoelen.
Doe de rest van de bouillon terug in de kookpot.

Trek de kippenborst in stukken en leg ze in de kookpot.
Doe de ballekes in de kookpot. Tot hier kan je op voorhand werken!

Schil de aardappelen, spoel & snijd in 4.
Vul een kleine kookpot de helft met water.
Doe er een koffielepel zout in.
Leg de aardappelen in het water.
Zet een deksel op de kookpot.
Breng het water aan de kook.
Kook de aardappelen 20 minuten.

Meet de melk af.
Weeg de boter af.
Breng de melk + boter aan de kook.

 

De bereiding duurt 1/4 u
Schep het vet van de bouillon.

4 Snijd de dekseltjes uit de bladerdeeggebakjes.
Verwarm de bladerdeeggebakjes in een oven op 100°C

1.Laat genoeg =25 g boter smelten in een tefal bakpan op stand 7.
Pers de citroen
2.Voeg de champignons toe.
3.Doe er 15 draaien peper & 1 eetlepel citroensap op om de champignons wit te houden.
4.Laat bakken op stand 7.
5.Als de champignons klaar zijn, doe je er een beetje (10 draaien) zout op

5 Breng de bouillon met de ballekes & stukjes kip in de kookpot terug aan de kook.

Saus

1. Weeg de boter en de bloem af.
Smelt de boter in een kookpot.
Doe er de bloem bij en roer tot dit gaat borrelen.
Giet de bouillon door een vergiet boven de kookpot.
Tijdens het warmen wordt de saus dikker.
Blijf roeren zodat er geen klontjes komen.
Laat 1 minuut doorkoken.
Haal de kookpot van het vuur.
Breng de saus op smaak met 15 draaien van de
pepermolen, 1,9 g zout en 1 eetlepel citroensap.

5 Voeg de gehaktballekes, de champignons en het kippenvlees
toe en meng met een houten lepel.

Giet de aardappelen af en laat even afkoelen.
Meng de aardappelen met de kokende melk+ boter.
Plet met een aardappelstamper.
Roer zeer goed met een houten lepel tot de puree glad wordt = mousselineke.
Breng op smaak met ½ koffielepel zout en 2 strooien muskaatnoot.

Vul de bladerdeeggebakjes vlak voor het opdienen met het mengsel. Zet de dekseltjes bovenop de volauvent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.