schelperwtjes


Als de bruine friko (in de keuken van ons moeder bestemd voor 24 personen i.p.v. voor 6) klaar was, viel mijn frank dat ik sluimererwt bereid met hoevesteak met spek.
Ingrediënten voor 4 personen

  • 850 g kippenslavinken (4 = 637 g voor 3 personen)
  • 1 potje bieslook
  • 1 bos peterselie (12,5 g uit de diepvries? (50 g overheerst!)
  • 1 bussel pijpajuin
  • 1 bos jonge wortelen
  • 600 -500 g schelperwtjes
  • 25 g boter
  • 2 koffielepels zeezout/peper
  • ½ blokje of 1 koffielepel PH kippenbouillon
  • 250 ml water
  • 666 g nieuwe aardappelen (500 g voor 3 personen)
  • maizena express of 1 el plus + ½ glas water

Werkwijze:
De voorbereiding duurt 1 uur
De schelperwtjes schoonmaken en wassen.(draden verwijderen duurt ½ uur)
Leg een oude krant op het werkblad. Schil de aardappelen met een dunschiller. Leg ze in een vergiet. Ruim het afval op. Spoel de aardappelen onder stromend water af. Zet het vergiet op een bord. Snijd de aardappelen in stukjes.

Maak de wortelen schoon:pak de wortelen bovenaan vast. Haal met een dunschiller van boven naar onder de schil eraf. Draai de wortel. Snijd de boven- en onderkant eraf met een mes. Snijd in schijfjes met de keukenmachine.
Snijd de worteltjes van de pijpajuintjes af. Snipper fijn. Ruim het afval op.

De bereiding duurt 1 uur

  1. Laat 25 g boter bruinen op stand 6 in een grote kookpot. Bak de slavinken (zonder papiertjes) 5’aan. Draai ze om. Bak de andere kant 5’ op stand 4. Laat ze op een zacht vuur (stand 2) in een andere pan gaar worden.
  2. Fruit de lente -uitjes in de kookpot van het vlees
  3. Meet ¼ l water af.
  4. Breng de bouillon aan de kook op stand 9. Voeg de wortelen, schelperwtjes & aardappelstukjes toe. Breng op smaak met 2 koffielepels zeezout en 10 draaien van de pepermolen. Roer om met een houten lepel en met het deksel op de pan op een zacht vuur (stand 4) 40’ laten sudderen tot alles gaar is..
  5. Was de peterselie. Droog met een keukenhanddoek. Hak de peterselie. Knip de bieslook fijn.

Bind met 1 eetlepel maizena, gebroken in ½ glas water.
Voeg de bieslook & peterselie op het einde toe.
Het braadvet van het vlees blussen met een beetje water & giet over de groenten

 

,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.