Hoe meer water men toevoegt om te stoven, hoe slapper de zurkelaardappelen zijn.
Dat noemt men dan zurkelplets. En sommige mensen gebruikten smout (varkensvet) i.p.v. boter.
Zurkelpuree of aardappelmousseline uit de Zondag van 4/9/2011
Dit heb je nodig voor 4-5 personen:
- 100 g boter
- veel (100-25o g) verse zurkel (tweemaal een handvol (met beide handen)/kg)
- 1 kg aardappelen
- (4 dl melk)
- zout
- peper
Werkwijze :
Kook aardappelen:
Vul een kookpot met water.
Doe er een koffielepel zout in.
Breng het water aan de kook.
Leg de aardappelen in het kokend water.Zet een deksel op de kookpot.Kook de aardappelen 20 minuten.
Trek de nerven uit de zurkelbladeren.
Zet een vergiet in de gootsteen. Giet de aardappelen af.
Voeg gesneden verse zurkel + een beetje water toe en laat stoven.
Met een aardappelstamper fijn stampen
Breng de zurkelpatatjes op smaak met zout, peper, nootmuskaat en een klont boter.