Ik deed met kinderen uit het mpi mee aan een Lotus actie en in augustus ’00 werd mijn speculoostiramisu, die ik letterlijk vond op lotusvrienden, gepubliceerd in Lekkers. In ’04 publiceerde ik tiramisutaartjes uit chefkids en nam er in ’05 mee deel aan de wedstrijd tijdens de speculoosfeesten.
Benodigdheden:
- een vorm van 30 cm
- 5 eierdooiers
- 75g suiker (€ 1,10/kg)
- 2 eiwitten
- 25g suiker
- 3 eiwitten
- 50g suiker
- 75g bloem (€ 1,10/ kg)
- 75g maïzena (€ 1,71)
- 2,5g bakpoeder
Werkwijze:
- Verwarm de warmeluchtoven op 180°C
- Splits de eieren
- De dooiers met de suiker schuimig roeren.
- 25g suiker met de 2 eiwitten tot een taai en stevig schuim slaan.
- Met luchtige bewegingen door het dooierbeslag mengen.
- De gezeefde bloem, bakpoeder en maïzena onderspatelen.
- 50g suiker met de 3 eiwitten tot een taai en stevig schuim slaan.
- Met luchtige bewegingen door het dooierbeslag mengen
- Vet een springvorm in.
- Doe het deeg in de vorm
- oven verminderen tot 160°c.
- Bak de biscuit 20 minuten.
- Prik met een lange naald in het deeg. Indien er niets aan de naald kleeft is de biscuit gaar.
- Ontvormen en laten afkoelen op een rooster.
Speculaastiramisu
Dit heb je nodig voor 10 personen :
- 500 g mascarpone Galbani (€ 2,65)
- 4 eierdooiers (€ 1,15/ 10 st)
- 2 eiwitten
- 100 g bloemsuiker (€ 0,62)
- 2 eetlepels amaretto Di Saronne (€ 12,93/70 cl)
- 6(-granen) Speculoos
Werkwijze:
- Splits de eieren. (OPGELET! 2 eiwitten opzij zetten!)
- Mix de eierdooiers, de bloemsuiker en de amaretto tot je een luchtig beslag. Het mengsel moet bleek zien)
- Doe de mascarpone erbij. Nog eens goed mixen.
- Klop het wit van ei stijf. (Tot je de kom kan omdraaien)
- Schep met een houten lepel het eiwit onder het mengsel.
- (OPGELET! NIET OP DE RAND VAN DE KOM KLOPPEN!
- Anders klop je de lucht uit het wit van ei.)
Tiramisutaart (20 personen): 6059 kcal
- Steek een broodmes tot in het midden van de biscuit.
- Snijd al draaiend de biscuit in 3 lagen.
- Haal de speculaasjes door de koffie, OPGELET! Hier moet je vlug zijn!
- en leg ze op de bodem van de biscuit.Leg hierop een laag crème.
- Leg hierop de 2de laag .
- Hierop leg je weer een laag met koffie doordrenkte speculaasjes+crème.
- en nog een laag crème.
Ik maak er een uurwerktaart van
Ik maak zelf chocoladecijfers met de vormen van Chocolux.
De wijzer snijd ik uit karton en vul de opening met hagelslag.