Tip van Peter Goossens: 100 x oefenen voor Swarzwalder Kirschentorte, die ik in de Smaak special nr. 7 (Grootmoeders keuken streekgerechten) vond!
Ze bestaat uit chocoladebiscuit met daarop een laagje kersenpuree (in de diepvries opgesteven). Daarop een laagje chocolademousse & overgoten met chocoladesaus of Zwarte woudtaart, die R .V. R. (docent Hotel- & bakkerijschool Gent), op kookles bij mij thuis bakte.
1 Dit heb je nodig voor chocoladevetdeeg:
- 250 gram bloem
- 125 gram zachte boter
- 125 gram bloemsuiker
- 1 ei
- 15 g vanillesuiker
- snuifje zout
- 15 g cacaopoeder kwatta of nesquick
Werkwijze :
Verwarm de warmeluchtoven voor op 160°C
Weeg de bloem af.
Weeg de boter af.
Weeg de suiker af.
- Maak een kruimelig deeg van de boter en de bloem.
- Voeg bloemsuiker, zout, ei, nesquick en vanillesuiker toe.
- Kneed het deeg goed.
WAS JE HANDEN!!!
- Weeg 10 x 56,5 g deeg af.
- Vet de bodem van een springvorm van 12 cm doorsnede in.
- Bekleed de bodem van een springvorm van 12 cm doorsnede met het deeg.
- Bak ze 15 minuten.
- Ontvorm
2 chocolade- amandelbiscuit op grootmoeders wijze (koude methode)
Benodigdheden:
4 springvormpjes van 12 cm
- 2 eierdooiers
- 6 eierdooiers
- 33 g vanillesuiker
- 1 eiwit
- 33 g vanillesuiker
- 3 eiwitten
- 44 g vanillesuiker
- 70g bloem
- 50 g marsepein 50/50
- 40 g cacaopoeder
Verwarm de warme luchtoven op 180°C
Splits de eieren. Zet 4 eiwitten opzij!
Roer de marsepein glad met 2 eierdooiers
De 6 dooiers met 33 g vanillesuiker schuimig roeren.
22g vanillesuiker met 1 eiwit tot een taai en stevig schuim slaan.
Met luchtige bewegingen door het dooierbeslag mengen.
De gezeefde bloem met cacaopoeder onderspatelen.
44g vanillesuiker met de 3 eiwitten tot een taai en stevig schuim slaan.
Met luchtige bewegingen door het dooierbeslag mengen
- Vet 4 springvormpjes in.
Doe het deeg in de vormpjes
oven verminderen tot 160°c.
Bak de biscuit 1/2 uur.
Prik met een lange naald in het deeg. Indien er niets aan de naald kleeft is de biscuit gaar.
Ontvormen en laten afkoelen op een rooster.
3 1 liter krieken in het sap opkoken met 100 g suiker.
Binden met 40 g maïzena.
Laten afkoelen
4 Zwarte woudtaartjes:
Plaats de bodem van chocoladevetdeeg in een open springvorm van 12 cm
Steek een broodmes tot in het midden van de biscuit.
Snijd al draaiend de biscuit in 3 lagen.
opmerking:
Men werkt de 3 lagen best eerst afzonderlijk af vooraleer ze in de vorm te leggen.
Leg een laag kriekenconfituur op de chocoladevetdeeg .
bedek met een laag biscuit, slagroom en een laag krieken. Duw ze erin.
Leg hierop de 2de laag biscuit.
Bedek met een laag chocolademousse & krieken.
Bedek met nog een laag biscuit en chocolademousse of slagroom.
Laat eventjes koelen. Ontvormen
Afwerking
Maskeer de boven & de zijkanten met slagroom.
Bestrooi met chocoladeschilfers
Mooie lijnen spuiten naar het midden toe.
Daartussen bolletjes spuiten
Zet daarop een kriek & een blaadje van marsepein