kriekentaart of forêt noire


Tip van Peter Goossens: 100 x oefenen voor Swarzwalder Kirschentorte, die ik in de Smaak special nr. 7 (Grootmoeders keuken streekgerechten) vond!
Ze bestaat uit chocoladebiscuit met daarop een laagje kersenpuree (in de diepvries opgesteven). Daarop een laagje chocolademousse & overgoten met chocoladesaus of Zwarte woudtaart, die R .V. R. (docent Hotel- & bakkerijschool Gent), op kookles bij mij thuis bakte.

1 Dit heb je nodig voor chocoladevetdeeg:

  • 250 gram bloem
  • 125 gram zachte boter
  • 125 gram bloemsuiker
  • 1 ei
  • 15 g vanillesuiker
  • snuifje zout
  • 15 g cacaopoeder kwatta of nesquick

Werkwijze :
Verwarm de warmeluchtoven voor op 160°C
Weeg de bloem af.
Weeg de boter af.
Weeg de suiker af.

  1. Maak een kruimelig deeg van de boter en de bloem.
  2. Voeg bloemsuiker, zout, ei, nesquick en vanillesuiker toe.
  3. Kneed het deeg goed.

WAS JE HANDEN!!!

  1. Weeg 10 x 56,5 g deeg af.
  2. Vet de bodem van een springvorm van 12 cm doorsnede in.
  3. Bekleed de bodem van een springvorm van 12 cm doorsnede met het deeg.
  4. Bak ze 15 minuten.
  5. Ontvorm

2 chocolade- amandelbiscuit op grootmoeders wijze (koude methode)
Benodigdheden:

4 springvormpjes van 12 cm

  • 2 eierdooiers
  • 6 eierdooiers
  • 33 g vanillesuiker
  • 1 eiwit
  • 33 g vanillesuiker
  • 3 eiwitten
  • 44 g vanillesuiker
  • 70g bloem
  • 50 g marsepein 50/50
  • 40 g cacaopoeder

Verwarm de warme luchtoven op 180°C
Splits de eieren. Zet 4 eiwitten opzij!

Roer de marsepein glad met 2 eierdooiers
De 6 dooiers met 33 g vanillesuiker schuimig roeren.

22g vanillesuiker met 1 eiwit tot een taai en stevig schuim slaan.
Met luchtige bewegingen door het dooierbeslag mengen.
De gezeefde bloem met cacaopoeder onderspatelen.

44g vanillesuiker met de 3 eiwitten tot een taai en stevig schuim slaan.

Met luchtige bewegingen door het dooierbeslag mengen

  1. Vet 4 springvormpjes in.
    Doe het deeg in de vormpjes
    oven verminderen tot 160°c.
    Bak de biscuit 1/2 uur.
    Prik met een lange naald in het deeg. Indien er niets aan de naald kleeft is de biscuit gaar.
    Ontvormen en laten afkoelen op een rooster.

3 1 liter krieken in het sap opkoken met 100 g suiker.
Binden met 40 g maïzena.
Laten afkoelen

 

4 Zwarte woudtaartjes:

Plaats de bodem van chocoladevetdeeg in een open springvorm van 12 cm

Steek een broodmes tot in het midden van de biscuit.
Snijd al draaiend de biscuit in 3 lagen.

opmerking:
Men werkt de 3 lagen best eerst afzonderlijk af vooraleer ze in de vorm te leggen.

Leg een laag kriekenconfituur op de chocoladevetdeeg .
bedek met een laag biscuit, slagroom en een laag krieken. Duw ze erin.
Leg hierop de 2de laag biscuit.
Bedek met een laag chocolademousse & krieken.
Bedek met nog een laag biscuit en chocolademousse of slagroom.
Laat eventjes koelen. Ontvormen

Afwerking

Maskeer de boven & de zijkanten met slagroom.
Bestrooi met chocoladeschilfers
Mooie lijnen spuiten naar het midden toe.
Daartussen bolletjes spuiten

Zet daarop een kriek & een blaadje van marsepein

,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.