Asperges in de steamer


De sterrenchef in jezelf ontdekken.
Eén gezellige Tutti frutti boel in mijn keuken:
Marleen maakte roosjes van roze zalm,
Gertrude bereidde het dessert voor,
Annie stoomde de asperges…
…en samen deden ze de vaat.

In mijn kooklessen bonden groot & klein maar al te graag een schort voor mijn aspergebuffet met gerookte zalm of parmaham & witte wijnsaus


Dit heb je nodig voor 3 personen:

  • 3 bio – eieren
  • 3 x 75 g croutons
  • 1 kg asperges
  • 2,5 sjalot
  • 3 dl + 1 eetlepel droge witte wijn (Ritratti Pinot Grigio of Muscadet de sèvre et Maine sur lire of Riesling 2002 Les princes abbés)
  • 1/2 spl + 50 g boter
  • 2,5 dl room
  • cayennepeper
  • 6 g zout
  • bio peterselie
  • maïzenaexpress
  • 2 spl citroensap
  • 200 g gerookte spekreepjes
  • 200 g gerookte zalm

Werkwijze:
Maak hard gekookte eieren klaar.

Maak de asperges schoon.
Breek de verharde uiteinden af.
Verdeel de asperges over 2 stoomkorven.
Vul de basis van de stoomkoker tot maximum waterniveau met koud water.
Plaats de met asperges gevulde stoomkorf op de lekschaal. Strooi zout op de asperges. Plaats het deksel op de stoomkorf. Steek de stekker in het stopcontact. Stel de timer in op 40 minuten.

Saus
Pel de sjalot.

Snijd elke sjalot in 6 stukken.

Laat ze uitzweten in een halve el boter.

Voeg de wijn toe.

Laat dit 10 minuten sudderen tot de wijn voor de helft ingekookt is.

Mimosa van ei
Pel de eieren onder water

Hak (met een mes) het wit en dooier apart & meng.
Hak de peterselie & voeg toe aan de eierstruif.

Broodkorstjes met spek Verwarm de wok voor op max.
Bak het spek.
Zet de wok op min.
Doe de croutons bij het spek.

Saus
Vul een pan met water tot de kookpot voor de saus erin kan dobberen.
Breng het water aan de kook.

Zet de bovenste stoomkorf af de steamer.
Meet 60 ml stoomvocht uit de lekschaal af.
Voeg 60 ml stoomvocht van de asperges toe.
Laat inkoken.
Voeg 250 ml room toe en laat eventjes doorkoken.
Giet dit door een zeef.
Kruiden met cayennepeper & 1 koffielepel zout.
Binden met maïzenaexpress.
Werk de saus op met 50 g boter.
Breng de saus op smaak met 2 eetlepels citroensap.
De saus mag zeker niet zuur zijn!
Laat de saus niet meer koken!

Houd warm op bain -marie

Dien op in buffetvorm
met gerookte zalm

,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.