Garnalensoep

Posted in : soep on by : Greet Tags:

Mijn zoon en ik maakten op 3.9.2004 verduiveld lekkere soep van grijze garnaaltjes. Als de soep klaar was moesten we toch eens proeven…; Hemels!!!

Zo’n lekkere soep hadden wij nog nooit gegeten! “We wringen er met een neteldoek de laatste druppel uit”: zei Ruben. Op dat moment was er een glazenwasser in huis. Ik zei: “Dat moet je ook eens proeven…”
De man antwoordde: “Dat wil ik zeker, want jou zoon is een kok. Er stond een artikel in de krant i.v.m. zijn kookboek.” Ik merkte op dat ik in de krant stond en niet mijn zoon. “Het zal lang duren vooraleer zo’n heerlijkheid mijn tong nog eens zal strelen…” merkte hij op.

Benodigdheden voor 5 liter soep

  • Klont boter+ scheut olijfolie
  • 1 kg ongepelde garnalen
  • 3 preien
  • 3 pijlen witloof
  • 6 sjalotten
  • 12 grote bladeren basilicum
  • snuifje thijmpoeder
  • 6 tomaten
  • 2 kleine doosjes tomatenpuree
  • 1 l kreeftenbouillon
  • 1 l visfumet
  • 1 l water
  • 2 flessen droge witte wijn (1,5 l)
    Voor de afwerking:
  • mogelijkheid 1: 2 dl room
  • mogelijkheid 2: 2 l room – 4 eierdooiers
    Voor de versiering:
  • 6 geconcasseerde tomaten
  • ½ kg gepelde garnalen
  • peterselie

Werkwijze:

1 Zet alles klaar.Ontdooi de vis-en kreeftenbouillon.Open 2 blikjes tomatenpuree.
2 Pel de sjalotten. Snipper de sjalot fijn.

3 Maak  de prei schoon: snijd de worteltjes eraf. Doe de vuile bladeren weg.

Ruim het afval op. Neem het preiwit aan het uiteinde vast. Snijd van het wit, begin onder je vingers,  naar het groen middendoor, en spoel onder stromend water. Snijd de prei op een plankje fijn met een aardappelmes of gebruik de keukenmachine.

4 Was 6 tomaten. Verwijder het kroontje.

Snijd de steelaanzet eruit.Snijd ze door.

5 Was 12 grote basilicum bladeren.

6 Laat een klont boter, samen met een scheut olijfl-olie, smelten in een kookpt van 30 l .

7 Voeg 1 kg ongepelde garnalen toe en laat sudderen. Maak het witloof schoon. Was het witloof.Snijd er met een scherp mes aan de wortelkant  1 cm van de harde kern uit. Snijd 3 stronken witloof op een plank fijn (=in julienne) met een groentemes.

8 Voeg de prei, het witloof, de sjalot, de tomaten en de basilicum toe.Laat sudderen.

9 Doe er, wanneer de geur inslaat, een snuifje thijmpoeder en 2 blikjes tomatenpuree bij.
10 Zet het vuur hoog. Voeg, 1 l kreeftenbouillon, 1 l visfumet, 1 l water en 2 flessen wijn toe.Laat 15 minuten koken. (Eventueel afschuimen)

11 Mix het geheel. Plaats een zeef op een kookpot van 5 l. Wrijf de soep met een houten lepel door de zeef tot je een droge massa bekomt. Leg de droge massa op een bord.

12 Leg de droge massa beetje bij beetje op een neteldoek. Pers de laatste soep eruit boven de kookpot van 5 l.


Tot hier kan je de soep 1 dag op voorhand bereiden. Laat de soep afkoelen. Zet een deksel op de kookpot en plaats in de koelkast.
De bereiding van deze soep neemt 3 uur in beslag!!!

 

Mogelijkheid 1
Versiering.

Geconcasseerde tomaten:
Breng in een pannetje water aan de kook Snijd een kruis in 6 tomaten. Leg elke tomaat in kokend water. Tel tot 10. Haal de tomaat met een schuimspaan uit het water.
Pel ze. Snijd de tomaten in 4. Ontdoe ze van de pitjes en snijd in hele kleine stukjes. Doe de stukjes tomaat in een kom.

Peterselie
Knip de peterselie zonder steeltjes met een schaar klein. Was de peterselie. Droog met een keukenhanddoek. Maal de peterselie met de keukenmachine of maal de peterselie  boven de kom met de peterseliemolen.

 

Opdienen.
Doe een eetlepel gepelde garnalen en geconcasseerde tomaten in de borden.

Schep er de soep (zonder room en eierdooiers) over.

Versier met gemalen peterselie.

Geef er 2 dl room bij.

 

Mogelijkheid 2

Versiering

Geconcasseerde tomaten:
Breng in een pannetje water aan de kook Snijd een kruis in 6 tomaten. Leg elke tomaat in kokend water. Tel tot 10. Haal de tomaat met een schuimspaan uit het water.
Pel ze. Snijd de tomaten in 4. Ontdoe ze van de pitjes en snijd in hele kleine stukjes. Doe de stukjes tomaat in een kom.

Peterselie
Knip de peterselie zonder steeltjes met een schaar klein. Was de peterselie. Droog met een keukenhanddoek. Maal de peterselie met de keukenmachine of maal de peterselie  boven de kom met de peterseliemolen.

 

Afwerking.
Splits 4 eieren. Klop de eierdooiers los met 180 ml room.

Doe 1820 ml room bij de soep. Breng aan de kook. Doe de losgeklopte eierdooiers bij de soep. Breng de soep op smaak met zout, peper en cayennepeper.

Doe 1 eetlepel  tomatenblokjes en
1 eetlepel gepelde garnalen  in de borden.
Schep er de soep over.

Versier met gemalen peterselie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.