HomeSoort maaltijd Hoofdgerecht Pintxos van de klumpies

Pintxos van de klumpies

Posted in : Hoofdgerecht on by : Greet Tags:

Ik vroeg mij af: “Wat met de tijm in  toast champignon” en het water kwam in mijn mond. Omdat ik de 30 ste verjaardag van ons huwelijk vergeten was, beloofde ik mijn man een tête à tête met champignons, look, peterselie & (met een professionele broodsnijmachine gesneden) stokbrood (in boter gebakken)  en maak onze laatste fles SANCERRE Le chêne marchand van ’86 soldaat.

Ik at 2 jaar geleden boleten (de klumpies wonen daarin) con jamon ibérico, een culinair juweeltje met pure locale producten, bij la tapa in Murcia.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 250 g champignons of bospaddenstoelen: boleten & cantharellen
  • 50 ml olijfolie of boter
  • 1 teentje look
  • 1/2 eetlepel gehakte peterselie uit het vriesvak
  • peper/zout
  • 1/2 sjalotje

Werkwijze:

  • Snijd de Serranoham eerst in dunne reepjes, dan in kleine kubusjes.
    Verhit een koekenpan met dikke bodem op stand 7
    en bak de rauwe ham 10 minuten.
  • Haal de rauwe hesp uit de pan & laat uitlekken op keukenrol.

Reinig de champignons met een borsteltje en snijd ze in schijfjes.
Pel de sjalot & het teentje look en versnipper.
Verhit de boter in een kleefpan. Bak de champignons op een hoog vuur.
Voeg look & sjalot toe. Kruid na de baktijd met peper & voldoende zout.
Voeg de ham toe en werk af met fijngehakte peterselie.

Ingrediënten als hoofdgerecht voor 2 personen:

  • 1 klein ongesneden brood
  • 500 g Parijse champignons
  • 100 g boter + klont
  • 1 à  2 teentjes look
  • 5 takjes gehakte peterselie
  • peper/zout
  • 1 sjalotje
  • balsamico i.p.v. citroen

Werkwijze:

De heteluchtoven voorverwarmen op 175°C.

Reinig de champignons met een borsteltje, voetje eraf (checken, geen aarde) en snijd ze in 4 (echte stukken, waar beet aan is).
Pel de sjalot & de look (haal de groene kiem eruit, ruik of hij niet muf is) en versnipper.
Hak de peterselie
Een klont boter smelten in een klein casserolleken.

Verhit 100 g boter in een grote tefalpan.
Snijd 4 sneden brood van 2 cm dik (vgs sergio 1 cm zuurdesembrood).
Snijd de korst eraf (niet duwen, broodmes heel goed  laten bewegen, (lange halen))

Brood insmeren (uiteraard andere kant ook) met gesmolten boter.
Bak (niet stoven = vocht) de champignons op een hoog vuur (stand 7).
Zet het vuur op stand 4. Voeg look & sjalot toe.

Toast het brood 6 à 7′ op een rooster in de oven

Voeg fijngehakte peterselie toe aan de champignons.
Blus met een paar druppels balsamico
Kruid na de baktijd met 30 draaien peper & 1 koffielepel = voldoende zout.
Zet het vuur af.

Check of de toast mooi bruin is langs beide kanten.
Leg de toast op een bord.
>200 g champignons per persoon op knallen (schikken).


Oeterzwammen met Augustijn, look & peterselie uit magazine Smaak 38:

  • 240 g pleurottes
  • 45 ml olijfolie
  • 1 teentje look-1/2 sjalotje
  • 1/2 eetlepel gehakte peterselie
  • 180 ml augustijn

Werkwijze

  1. Bak de oesterzwammen in een tefalpan.
  2. Voeg de versnipperde look & sjalot toe.
  3. Bevochtig met de Augustijn & laat uitdampen.
  4. Werk af met fijngehakte peterselie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.