Ik vraag mij af of de zilveren lepel uitgetest is door kinderen. Ik vond het recept voor pizza napoletana te moeilijk. Ik constateerde dat ik bij stap 1 moet gaan kijken naar stap 1 bij pizza margherita. Daar moet ik voor de brugtechniek & klauwtechniek (waarbij wat ik eerst moet doen, het laatst staat) gaan kijken op p8.
Bij stap 2 moet ik een stuk uit stap 2 van pizza margherita halen.
Ik schreef dit recept volledig uit & testte thuis in de krokusvakantie de 2 soorten pizzadeeg!
Dit heb je nodig voor 2 pizzabodems:
pizzadeeg
- 225 g bloem 00
- 7 g droge gist
- 2 el olijfolie
- 75 ml koud water
- 75 ml heet water
- zout?
- 4-5 el passata
- 4 rijpe tomaten
- 150 g mozzarella
- 8 anchovisfilets uit blik, uitgelekt
- Snufje gedroogde oregano
Werkwijze:
Je hebt 150 ml water nodig,
dus doe eerst 75 ml koud water in een maatbeker en voeg dan 75 ml heet water toe.
Steek je vinger in het water om de temperatuur te controleren.
Het moet warm aanvoelen.
Zeef de bloem in een heel grote beslagkom en strooi de gist erover.
Maak een kuilte in het midden van de bloem zodat je de bodem van de beslagkom kunt zien. Schenk hier het water en de olijfolie in.
Meng alles met een houten lepel door elkaar tot je een zacht deeg hebt.
Bestuif het werkvlak met wat bloem en leg het deeg erop.
Kneed het door steeds met de onderkant van je hand van je af te duwen en het dan met je vingers weer naar je toe te trekken.
Doe dit ongeveer 5 minuten tot je het deeg als een elastiekje kunt uitrekken.
Was en droog de beslagkom.
Maak een bal van het deeg, leg deze in de kom en leg er een schone theedoek over.
Zet een uur op een warme plek tot de deegbal twee keer zo groot is.
Kijk hoe hij groeit!
Verwarm de heteluchtoven voor op 230°C ( i.p.v. 180°C)
Vet met een bakkwastje twee grote bakplaten in met een beetje olie of knip twee stukken bakpapier af die op de bakplaten passen.
Strooi een beetje bloem over het werkvlak. Neem de deegbal uit de kom en snij hem met een tafelmes doormidden.
Maak de twee helften plat met je handen en een deegroller en maak ze zo groot als als een plat bord, ongeveer 5 mm dik. Leg het deeg op je bakplaten. Misschien heb je hier hulp bij nodig! Nu ben je klaar om de pizza te beleggen: verdeel met de bolle kant van een eetlepel 2-3 eetlepels passata over elke pizzabodem.
Bij sommige zachte producten, zoals tomaten, kan het handiger zijn om eerst met de punt van het mes door het velletje te prikken.
Snij met de brugtechniek de tomaten doormidden: hou wat je snijden vast door een brug te maken met je duim aan de ene kant en je wijsvinger aan de andere kant. Hou je mes in de andere hand met de scherpe kant naar beneden gericht. Leid het mes onder de brug en snij het voedsel door(midden) en snij het vruchtvlees in plakjes met de klauwtechniek:
Leg wat je wilt snijden op een snijplank met de platte kant naar beneden gericht. Vorm een klauw met de vingers van je linkerhand met je duim erin gestopt en vouw je vingertoppen naar binnen, van het mes weg. Plaats de klauw vervolgens op wat je wil gaan snijden. Met het mes in je andere hand snij je de groente klein. Beweeg de klauw verder weg als het mes dichterbij komt.
Verdeel de plakjes over de bodems.
Scheur de mozzarella in stukjes
& verdeel de kaas over de tomaten.
Door hun sterke, zoutige smaak vormen de ansjovisjes een belangrijk ingrediënt in deze pizza,
maar als je ze voor het eerst eet, gebruik er dan maar 4.
Scheur ze in kleine stukjes
en verdeel deze over de tomaten,
gevolgd door de oregano.
Nu ben je klaar om de pizza’s af te bakken.
Schuif met ovenwanten aan, beide? bakplaten onderaan in de (hetelucht)oven!
Bak 12′ goudbruin. (Na 15-20’ op 230°C zijn ze pikzwart?)
Verwarm de grill van heteluchtoven voor op 250°C
Zet de pizza 2 -3 minuten onder de grill tot ze gaar zijn.
Dien de pizza’s op.