Kindergourmetten of Fondue


Op 24.12’97 maakten mijn kinderen de amuses klaar, terwijl ik op verplaatsing was. Joris zou voor de gourmet zorgen. Vanaf 18u zaten wij te aperitieven…tot hij om 18.30 u vroeg: “Wat voor groenten heb jij voorzien? Jij hebt toch brood?” Moest ik daar voor zorgen? Ik sprong in mijn auto. Gelukkig, de bakker had nog stokbrood. De groenteman liet juist zijn rolluik naar beneden.
Ik klopte aan en kon nog de rest van door hem voorbereide groenten kopen.
Thuis merkte ik dat mijn stokbroden nog daar stonden. Ik vertrok opnieuw.
Zijn vrouw merkte op: “Je moet maar komen hoor… we blijven toch thuis”!


voor 4 volwassenen= 8 kinderen:
fondue royal gemarineerd van bij buurtslagers
of
-400 gram chipolattaworst
-200 gram brochette (van kalkoenborst)
-200 gram pepermedaillon

-350 gram wortelen
-1 tomaat
-1 krop salade
-300 gram aardbeien
-250 gram witloof
-1 komkommer
-450 gram cêlavita krielaardappeltjes met lente dressing

-1 stokbrood
-ketchup, pickles,mayonaise,
-balsamico azijn

grabbelgourmet 23.12.2003

Kazakken (= krielaardappelen in de schil)
3 Vul een kookpot met water.
4 Doe er een koffielepel zout in.
5 Breng het water aan de kook.
6 Leg de aardappelen in het kokend water. Zet een deksel op de kookpot.
Kook de aardappelen 20 minuten.
7 Giet ze af.
8 Laat ze afkoelen.

een kwart komkommer

1 Was de komkommer en snijd het uiteinde eraf. 2 Snijd een stuk van de komkommer met de schil eraan. Leg het andere stuk opzij. 3 Snijd op een plank met een scherp mes, het stuk komkommer in schijfjes. 4 Leg de komkommerschijfjes in een kleine kom. 5 Dek de kom af met huishoudfolie. Plaats de kom in de koelkast.

Als je groenten moet schoonmaken, leg je best een oude krant op het werkblad, zo kan je alle afval in 1 keer in de vuilnisbak gooien en dat bespaart je wat opruimwerk achteraf.
350 gram geraspte wortelen

1 Neem de wortel bovenaan vast. Snijd met een dunschiller van boven naar onder het vel eraf. Draai met de wortel.
2 Snijd de boven- en onderkant eraf met een mes.
3 Rasp de wortel
4 Doe de geraspte wortelen in een kom.
5 Dek de kom af met huishoudfolie. Plaats de kom in de koelkast.


1 krop sla

Vul de kom van de slazwierder met water.
Plaats de mand in de kom met water.
Doe de buitenste bladeren weg.
Draai de krop sla om. Neem de stronk vast. Draai de stronk eruit.
Scheur elk blad sla langs beide zijden van de nerf.
Leg de sla in de mand van de slazwierder.
Spoel de sla en neem de mand uit het water. Giet het spoelwater weg.
Zwier droog (of droog de sla in een propere keukenhanddoek.
Dien de sla op in een kom.

Geef balsamicodressing bij de sla in plaats van mayonaise!
(2 dl olijfolie-1 dl notenolie-1 dl balsamico-azijn-peper-zout-snuifje suiker)

 

1 tomaat

Was de tomaat. Snijd ze op een plank met een scherp mes in schijven of in partjes.
Leg de tomatenschijven in een kom.
Bestrooi met zout en peper.


Komkommer-aardbeisalade

Begin 30′ voor het eten met de bereiding, anders komt er teveel sap vrij!

1 was de komkommer, snijd het uiteinde er af.
2 Snijd de komkommer met de schil eraan in 2 stukken
3 Snijd elk stuk nog eens in 2 stukken.
4 Snijd het zachte hard uit de 4 stukken.
5 Snijd elk stuk komkommer eerst in fijne reepjes en daarna in hele kleine stukjes.
6 Snijd de aardbeien met een scherp mes in kleine stukjes.
Leg ze op de komkommerstukjes in de kom.
7 Bestrooi met 1 eetlepel kristalsuiker.
8 Werk zo verder laag per laag tot de 4 komkommerstukken en alle aardbeien in de kom liggen.
9 Dien op. Schep de komkommer-aardbeisalade vlak voor het opdienen even om.

Zing het opruimlied!
Opruimen, opruimen, we ruimen alles op.
Opruimen, opruimen, de keuken staat op zijn kop.
(Marian Maerschalk)

Was eerst de glazen af, dan de borden, het bestek, en laatst de kookpotten.

Zet alles terug in de kast.

Veeg de vloer.
De keuken is vuil.
Dat stoort helemaal niet.
Morgen is het poetsdag.

Zet het buffet klaar:
1 Snijd het stokbrood met een broodmes in stukken.
Leg het stokbrood in een mandje..

 

250 gram witloof- mayonaise
1 Doe vlak voor het opdienen een grote eetlepel mayonaise (met mosterd = *** tip van Peter Goossens) in een kleine kom.
2 Was het witloof en snijd het harde hart er uit.
3 Snijd op een plank met een scherp mes het witloof in kleine reepjes.
4 Meng de witloofreepjes onder de mayonaise

Fondueparty: giet de fondue olie in het pannetje van het fonduestel. Verwarm de fondue olie voor op het fornuis. Ga met een stukje oud brood na of de olie heet genoeg is. Zet de thermostaat van het fonduestel op maximum. Plaats het pannetje met olie op het fonduestel.
Werkwijze: Leg het vlees op een schotel en zet op tafel. Ieder voor zich prikt een stukje vlees en /of een kazak aan de fonduevork en laat het in het vet braden.

Werkwijze Grillparty

1 Smelt een klontje bakboter op de grillplaat van de astucio1-28, 29-48. Laat bruinen.
2 Leg het vlees op de grillplaat. Bak het vlees af op stand 4 en breng op smaak met peper en zout. Keer het vlees om met een houten spatel. Breng op smaak met peper en zout.
3 Keer het vlees nu en dan om. Laat het vlees 20 minuten grillen.

Wijntip: Vleesgrill met hypermoderne wereldwijn: Shiraz 2008 Lindemans Bin 50, Australië

,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.