kaassoezen


Ik zal de verse ovenhapjes: hartige soezen met kaassaus (geadviseerd door VLAM ) niet vlug meer vergeten, want het recept heeft voeten in de aarde…

Ik maakte met 2 mannen soezendeeg. Als het kookdeeg afkoelde, begon 1 van de 2 mannen eieren te splitsen. Ik merkte meteen, nadat één voor één de eierdooiers toegevoegd waren, dat er iets mis was.
“Onze deeg is toch mals”: merkte de ene op. Ik probeerde 1 soesje te bakken, zonder resultaat. We voegden nog meer eierdooiers toe en probeerden opnieuw soezen te bakken. Als die soesjes in de oven zaten, las ik in het recept dat er 9 eieren nodig waren. (Het lettertype in de brochure was onleesbaar.) We haalden het deeg weer uit de oven en voegden in het totaal 11 eierdooiers toe. Terug de oven in…
Ik haalde het recept erbij en toen zag ik dat het volledige eieren moesten zijn. Allée, soesjes terug uit de oven. Gelukkig hadden we het wit van ei opzij gezet…en moeilijk gaat ook! We verdeelden het deeg over 2 kookpotten en met een klopper & houten lepel mengden we het wit van ei onder het deeg, en eind goed, al goed!

Ingrediënten voor 10 personen

  • 2dl water
  • 100 gram solo
  • 180 gram bloem
  • 5 eieren
  • snuifje zout
  • 3 eieren
  • 2 en een halve dl melk
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 200 gram gekookte ham of Serranoham
  • 3/4 koffielepel zout
  • cayennepeper / muskaatnoot
  • 70g gemalen gruyèrekaas of Oud Brugge
  • 40g parmesan of Postel
  • 50g emmentaler of Nazareth

Werkwijze
Kookdeeg

1 Weeg de boter en de bloem af. Zeef de bloem. Meet het water af.
2 Doe de boter in een pannetje en verhit samen met het water.
3 Als het mengsel in de pan gaat koken, haal je het van het vuur af en giet je alle bloem er in één keer bij.
4 Roer het mengsel tot dit glad is, en als een bal van de zijkant loslaat. Dit duurt maar één minuut.
5 Laat het mengsel afkoelen tot je jou vinger erin kan houden.
Roer er dan één naar één de VOLLEDIGE eieren bij, tot je een dik smeuïg glanzend deeg krijgt.

6 Doe het deeg met behulp van twee koffielepels op de met solo ingevette bakplaat en schuif deze in de warmeluchtoven.
Laat 15 minuten bakken op een temperatuur van 180° Celsius
Kijk dan in de warmeluchtoven.
De soezen moeten opgebold en goudbruin zijn.
Zet de ovendeur op een kiertje zodat de soezen kunnen afkoelen.
Leg ze op een rooster
en maak met een mes een gaatje in de zijkant om de stoom eruit te laten.

Foto sfe 02.’97

Kaassaus met Belgische kazen uit melk is goed voor elk
1 Smelt de boter in een pan.
2 Doe er de bloem bij en roer tot dit gaat borrelen.
3 Voeg de melk toe. Tijdens het warmen wordt de saus dikker. Blijf roeren zodat er geen klontjes komen. Laat 1 minuut doorkoken.
Haal de pan van het vuur. Roer de kazen erdoor.
4 Breng de saus op smaak met cayennepeper, zout en muskaatnoot.
5 Splits de eieren. Voeg 3 eierdooiers toe.
6 Snijd de gekookte ham fijn en meng met een houten lepel onder de saus.

Vul de soezen met een klein lepeltje (of een spuitzak of garneerspuit) met kaassaus. Dien op: Verwarm ze in de oven op 150° Celsius. Een heerlijk aperitiefhapje.Je kan de soezen vers bereiden, of zonder vulling ook in de diepvries bewaren.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.