HomeSoort maaltijd Hoofdgerecht Konijnenbil met mosterdsaus

Konijnenbil met mosterdsaus

Posted in : Hoofdgerecht, Saus on by : Greet Tags:

In Doornik is  verloren maandag de dag voor vrienden-& familiefeesten waarbij iedereen bij aankomst een kaartje trekt met een rol zoals wijnschenker, koning, clown… Het voorgerecht bestaat uit Doornikse sla met alle soorten mogelijke groenten zoals sla, witloof, rode kool & selder, maar ook appels & noten. Het hoofdgerecht is steevast in bier gestoofd konijn met pruimen & rozijnen, geserveerd met gekookte aardappelen.

Uit kreo 1 januari 2006

Ik warmde 1 doos bereide konijnenbil p.p. (die ik kocht bij buurtslagers) op, want ik vroeg mij af of de konijnenbillen uit mijn diepvries tegen het avondmaal tijdig klaar zouden zijn en kreeg gelijk! 
Konijn met ajuin & bruin bier, met pruimen zoals in op doornikse wijze, 1 uur stoven is niet voldoende. Is het omdat ik mij vulde met kroketjes of 250 g gekookte aardappelen en een witloofslaatje van Jeroen of moes van kinderappels, dat ik deze nacht wakker werd van de honger? Want net zoals mijn zoon kluif ik niet graag!

Dit heb je nodig:

  • 1Polderkonijn uit Sleidinge
  • 4 uien + 1 1/2 eetlepel bruin suiker
  • 2 flesjes westmallle donker
  • boter
  • graanmosterd
  • maizenaexpress
  • 2 sneden oud brood
  • peperbollen/peper/grof zout/azijn

Werkwijze 1 dag op voorhand:

  1. Pel 3 bonkajuinen& snijd grof.Een grote kookpot voorverwarmen
    & smelt boter op stand 7.
  2. Neem de stukken konijnKruid met peper& grof zeezout (is niet hetzelfde als fleur de sel, gezien op 3/7 in tour 2011).Bebloem in een ovenschaal.
    Braad de helft van de stukken af.
    Kleur de overige stukken in een gietijzeren pan. (5 ‘ op stand 6, omdraaien, 5’ op stand 4)
    Zet opzij.

    Doe de ajuin in de grote pot.
    Laat er rustig in bakken.
    Voeg 1+1/2 lepel bruine suiker toe (om te karamelliseren)

    Blus de gietijzeren pan met een beetje bier & voeg bij de ajuin.

  3. Leg het konijn op de ajuin.& peperbolletjes toe.
  4. Voeg 2 flesjes bruin bier (Westmalle donker) & 3 laurierblaadjes, 2 takjes tijm toe.
    Vuur verminderen.
  5. Besmeer 2 sneden oud brood met veel Tierenteyn mosterd.Leg ze er omgekeerd op.
    en laat 1,5 à 2 uur (moet mooi van ’t been vallen) sudderen (zonder deksel?) op stand 4 Haal het vlees uit de kookpot. Houd warm.
    Zeef de jus boven een kookpot.Bind de saus met maizenaexpress.Besprenkel met een beetje azijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.