kikkerbilletjes in witte wijnsaus werden bij ons thuis geserveerd als bladerdeeghapjes.
Ingrediënten voor 10 personen
- 3x 25 gram boter
- 6 sjalot
- 1 kg kikkerbillen
- een halve l water
- 1 visbouillonblokje
- een halve l droge witte wijn
- 2 teentjes knoflook
- peper,zout
- 10 bladerddeeggebakjes
- 5 stammen wit van prei
- 16 eetlepels room
- witte maïzena express
- 2 eetlepels en 2 koffielepels citroensap
- bieslook & peterselie
Bereiding
1 Meet een halve l water af.
Breng het water aan de kook in een kleine kookpot.
Los het visbouillonblokje erin op.
2 Snipper de sjalot fijn.
3 Smelt een klont boter in een grote kookpot.
Laat de sjalot glazig worden in de boter.
Voeg de kikkerbillen, de fumet, de wijn, peper en 1 koffielepel zout toe.
Pers de lookteentjes erin uit. Laat 10 minuten sudderen.
4 Was de prei en snijd ze fijn.
Smelt een klont boter in een kleine kookpot,
voeg de prei, peper, 1 koffielepel zout en 6 eetlepels room toe.
Zet een deksel op de kookpot.
Laat ongeveer 5 minuten stoven.
5 Neem de kikkerbillen uit de kookpot en ontbeen ze.
Laat het kookvocht van de kikkerbillen inkoken tot er een halve l overblijft.
Voeg de ontbeende kikkerbillen toe.
Dek af.
Plaats in de koelkast.
saus:
Snijd bieslook fijn.
Was de peterselie en snijd met een schaar fijn in een glas.
1 Voeg 10 eetlepels room toe aan het kookvocht met de kikkerbillen.
Breng aan de kook.
2 Bind de saus met maïzena express.
3 Roer er een stuk boter door.
Pers de citroen.
4 Breng de saus op smaak met 2 eetlepels en 2 koffielepels citroensap,
peper,
zout,
bieslook en peterselie.
Dien op :1 Verwarm de bladerdeeggebakjes in de oven op 100°C. 2 Leg met een koffielepel een beetje gestoofde prei op de bodem van de bladerdeeggebakjes 3 Vul, met een koffielepel, de bladerdeeggebakjes met de saus.