Op de graat gebakken pladijs


Top, top, top…: hertoginneaardappelen op 12/12/2011 aangekondigd, niet uitgezonden.
Siebe moet eens in ONS KOOKBOEK kijken voor botersaus bij noordzeetong of sole meunière, zijn plat préféré.

Kuis de vis goed (met een schaar vinnekes & ieder vel dat te veel is afsnijden)
Het vel moet proper zijn, geen schubben!
spoel. Dep van binnen en van buiten droog met keukenrol.
Bestrooi met peper en zout.
Wentel eerst door een beetje bloem & afkloppen (zoals je op een babypoepke slaat) voor een kroetje.
en eiwit met een beetje olie.
Dan door paneermeel.
Laat een beetje boter (just van pas) niet te snel smelten & hazelnootbruin worden in eengoeie antikleefpan ( niet van in de jaren stillekes).
Bak eerst de zwarte zijde 2 minuten (vuur verminderen? zingen!.
(niet in vis prikken!) Draai om met 2 paletmessen in de lengte en bak  de andere  kant ook 1 minuut. Voelen met vinger.
Blus met een klein beetje citorensap.
Neem met  een palet uit de pan (niet meer draaien) & Leg de vis op een bord.
Doe gehakte peterselie in de bakpan en giet over de vis.
Dien op met een gekookt patatje of hertoginneaardappelen zoals in De basis (zonder boter, zoals in sos Piet van 17.6.2012) en een partje citroen.

Dit heb je nodig voor 3 personen:

  • 500 gram bintjes (aardappelen)
  • zout
  • Verder: 12,5-21 gram boter
  • 12 g eierdooier
  • muskaatnoot

Werkwijze :

Gekookte aardappelen is en blijft een kunst!

Schil de aardappelen
Snijd ze gelijkmatig in 4 stukken. Spoel ze
Vul een kookpot met water.
Doe er een koffielepel zout in.
Breng het water aan de kook.
Leg de aardappelen in het kokend water.Zet een deksel op de kookpot.Kook de aardappelen 20 minuten.

Aardappelpuree

Werkwijze :

8 Splits het ei: tik met een ei op de rand van een potje tot er een barst in het ei is.
Maak met je vinger een gat in het ei. Laat het wit van ei in het potje lopen. Zet opzij.

9 Zet een vergiet in de gootsteen. Giet de aardappelen in het vergiet.

10 Zet terug op het vuur. Laat ze goed uitdrogen.Schud regelmatig op.

11 Maak puree zonder brokjes: giet de aardappelen in de passe-vite.
Zet de passe-vite bovenop de kookpot. Draai de aardappelen door de passe-vite.

12 Meng ze met boter en de eierdooier.
Roer zeer goed met een houten lepel tot de puree glad wordt.
Breng op smaak met een mespunt (0,6 gram) zout, peper en muskaatnoot.

pommes duchesse, sieren mooi op het bord & zijn nog lekker ook!
Leg boterpapier op een bakplaat.
Spuit torentjes of figuren met een klassieke spuitzak.
Bestrijk met los geklopt eiwit
Laat op het moment dat je ze nodig hebt 10′ kleuren in de oven op 200°C.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.