Zandkoekjes “zonder ei” vond ik in de keuken van ons moeder. Ik bak ze op 160°C! Op 180°C verbrandt de suiker & zijn de koekjes gloeiend heet.
Dit heb je nodig voor 25 koekjes:
- 50 g suiker
- 100 g zachte boter
- 150 g bloem
Werkwijze:
- Meng de ingrediënten met de hand en kneed tot een homogeen deeg.
- Rol het deeg tot een worst.
- Verpak ze in huishoudfolie en leg 1 nacht in de koelkast.
- ’s Anderendaags.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160°C
- Snijd het deeg in plakken van 1 cm dik.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
- Leg de koekjes erop.
- Bak de koekjes 15′.
Dit heb je nodig voor 5 koekjes:
- 10 g bloemsuiker
- 20 g zachte boter
- 30 g bloem
- verder: suiker-water
Werkwijze:
- Meng de ingrediënten met de hand
- en kneed tot een homogeen deeg.
- Was je handen!
- Rol het deeg tot een worst van 5 cm lang.
- Verpak ze in huishoudfolie
- en leg 15′ in de koelkast.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160°
- Giet suiker op een plank
- Maak de rol met een borsteltje nat met water
- Rol het deeg in de suiker, de uiteinden niet! Snijd het deeg in plakken van 1 cm dik.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat!!!
- Leg de koekjes erop.
- Bak de koekjes 15′
- Haal ze van de bakplaat.
- Laat ze afkoelen op een rooster
Sableetjes met vetdeeg
Dit heb je nodig:
- 250 g bloem
- 175 g boter
- 87.5 g suiker
- 25 g losgeklopt eiwit
- Water/Kristalsuiker
Werkwijze
- Maak een kruimelig deeg van de boter, suiker & bloem.
- Kneed het eiwit eronder.
- Vorm een rol.
- Laat de rol 15′ opstijven in de koelkast.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160°C.
- Giet suiker op een plankje.
- Maak de rol met een borsteltje nat met water.
- Rol het deeg in de suiker.
- Maak de andere kant van het deeg nat.
- Rol het deeg in de suiker.
- Leg bakpapier op een bakplaat.
- Snijd met een scherp mes schijfjes van 1 cm dik.
- Leg de schijfjes op de bakplaat.
- Bak 15′.