Bonnebonnebonne zalm


Ik vond gebakken zalm met spirellisalade & light vinaigrette. Dit sausje met tuinkruiden is een eigen creatie, naar een idee van chef Stef van Eetablissement “De Cluysenaer. Ik las in Food in action nummer 03 dat je alleen voor pastasalade de biodeegwaren moet spoelen.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 g verse zalmfilet zonder vel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper/zout
  • 250 g kerstomaatjes (3 pp)
  • 80 g rucola
  • 1 zakje knorr salad mix vinaigrette
  • 3 eetlepels water
  • 3 eetlepels mayonaise
  • Verder: 320 g pasta

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 200°C

  1. Breng water 3,2 l (1 l/100 g pasta) aan de kook.
    Voeg olie (tegen overkoken) en zout als het water kookt toe.
    Doe de pasta in de pot als het water terug kookt, roer en zet een deksel op de pot tot het water terug kookt.
    Kook de pasta beetgaar zonder deksel. (Kijk op de verpakking
    hoelang de pasta moet koken.)
    Zet de pan van het vuur en laat 1 minuut rusten.
    Laten uitlekken in een vergiet.
    Spoel met koud water.

Laat afkoelen

Meng de ingrediënten voor de light dressing:

Rol met een garde tussen je handen!

Geconcasseerde tomaten
tomaten ontvellen = geconcasseerde of dobbelsteentjes van tomaten  in 30′?
Breng in een pannetje water aan de kook.
Snijd een kruis in de tomaat. Snijd het kontje uit de tomaat. Leg de tomaat in water dat gekookt heeft. Tel van 21 tot 31. Haal de tomaat uit het water.
Spoel onder stromend koud water.
Pel ze.
Snijd de tomaat in 4
Ontdoe ze met je duim van de pitjes
Leg ze omgekeerd op een handdoek en snijd op een plank in stukjes.
Leg ze in een kommetje.
Zet opzij.

Steengrillen op een gladde, natuurstenen plaat die gloeiend heet op tafel wordt gezet. Een steengrill dient minimaal dertig minuten op het fornuis, of in een hete oven te worden voorverwarmd. Aan tafel blijft een steengrill ongeveer dertig minuten op temperatuur.

Laat de zalm aan beide kanten 2 minuten grillen en plaats 5 minuten in de oven.

Dien op:

  1. Leg de pasta,  gemengd met het sausje & de tomaten op een bord.
  2. Schik hierop het  gegrild zalmhaasje.
  3. Eindig met rucola.

Geef er Cour du Roy 2006 Vignobles Dourthe, Bordaux
of KUHKANI, chardonnay viognier 2006 (wit)
of Riesling 2005 Cave de Pfaffenheim bij


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.