Nectarine met kiwicoulis


Ik won in de kookwedstrijd van Tiense suiker met een origineel, maar tegelijk eenvoudig te bereiden dessert van Eddie Van Maele: nectarine op de barbecue.
Ik was niet aan mijn proefstuk. Ik was al eens laureate in een kookwedstrijd, en geef kooklessen aan kinderen. Behalve het winnaarsdiner, beleefde ik datzelfde weekend ook nog de publicatie van mijn kinderkookboek, waarvan Katrien Vandesteene de lay-out verzorgde.“Het was echt wel een verjaardag om niet te vergeten!
Bovendien klikte het onmiddellijk met zowel kok Patrick als zijn kelner.”

Behalve natuurlijk mijn man Peter en ons dochter Valérie had ik voor deze feestelijke gelegenheid mijn ouders geïnviteerd.
De stralende nazomeravond begon met het aperitief buiten: champagne en de frambozen & bessen, opgelegd door mijzelf. “Ik maak slechts één pot per jaar, heel exclusief dus. Ik denk dat kok Patrick en de kelner het wel lekker vonden.”

Het feestmaal begon met gebakken vis op een bedje van groene kool in romige tapenade.
Dan volgde kalfsfilet met béarnaise.
De afsluiter was het winnende dessert.
Maar natuurlijk pakte kok Patrick weer uit met een persoonlijke interpretatie.

Ik vertelde: “Patrick Caigneau sneed gewoon de nectarines in drie stukken en legde die zo op de barbecue, in plaats van ze kruisgewijs in te snijden, wat boter en bloemsuiker toe te voegen en in alufolie te verpakken. Het resultaat was anders, je had dus niet de jus die je met een lepeltje kan eten, maar ook op deze manier was de combinatie met de kiwi’s en de andere ingrediënten heel lekker.” Geschreven door Hendrik Mertens op 9.9.2004.

 

Witte chocolade-amaretto-ijs past bij fruitcoulis van kiwi 
met nectarine die ik in de heteluchtoven bereidde.

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 6 nectarines of perziken
  • 40 gram boter
  • 20 gram bloemsuiker
  • 2 kiwi’s
  • 100 ml water
  • 100 gram kristalsuiker
  • sap van 3/4 citroen
  • Voor de afwerking:bloemsuiker
  • 6 grote aardbeien
  • 300 gram kersen
  • 1 blaadje citroenmelisse per persoon

Werkwijze
Plet de bloemsuiker en de boter met een vork.
Snijd de nectarine bovenaan in kruisvorm in.
Vul de insnijdingen met de gemengde boter.
Verwarm het water met de kristalsuiker.
Plet de geschilde kiwi beetje bij beetje met een vork in een bord.
En voeg, wanneer de suiker opgelost is, bij het suikerwater. Niet zeven.
Voeg het citroensap toe.
Plaats de nectarinen op een ingevette bakplaat.
Bak 10 minuten in een oven op 200°C. Ik stoof de nectarine  of perziken in papillot 10 à 15 minuten gaar op de barbecue.

Opdienen: Verdeel de coulis over de borden.
Plaats de warme nectarine in het midden.
Strooi er met behulp van een bloemsuikerzeef een beetje bloemsuiker over. Versier met een blaadje citroenmelisse. Leg er op elk bord 1 in een waaier gesneden aardbei en kersen rond.

Tip: Met vanille – of appelsienijs erbij is dit gerecht nog heerlijker!

,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.