Kip met ananas en aardappelnestje voor alleenstaanden & singles, die markant op de kookles met balblair in de wok bereidde & waarvan chef Stef van de Cluysenaer de laatste brokjes proefde, is een variant op het recept met kalkoenborst.
Dit heb je nodig voor 1 portie :
- 150 g = 1 enkele kippenborst
- 180 g = 2,5 aardappelen (even groot als een ei)
- 1 blikje ananasstukjes van 140 gram
- 1/4 koffielepel currypoeder
- 75 ml (so light) room
- Bakboter
- 1/2 sjalot
- 25 ml Scotch whisky (mag minder zijn)
- maizenaexpress
- grof zout, peper, cayennepeper
- 1/2? koffielepel zout (aardappelen smaakten flets!)
- +25 ml room
Werkwijze:
- Zet alles klaar.
- Snijd met een vork en een mes de kippenborst in reepjes.
Leg ze op een bord. - Pel de sjalot. Snipper ze fijn.
- Leg een oude krant op het werkblad.
- Schil de aardappelen. Leg ze in een vergiet.
Spoel ze onder stromend water.
Zet het vergiet op een bord. Ruim het afval op. - Vul een platte kom met water.
Zet de rauwkostmolen boven de kom. - Sta recht.Leg de aardappelen één voor één in het bakje van een rauwkostmolen.
- Leg je handen boven elkaar op de draailing. Rasp ze.
Zet de zeer dun gerapte aardappelen onder water. - Open de blikjes met ananas.
Plaats een zeef boven een kom. - Giet de ananas in een zeef. Laat uitlekken.Het sap mag uitgedronken worden.
- Smelt 1 eetlepel boter. Laat bruinen.
- Bak de stukjes kip beetje bij beetje af in de astucio.Strooi er 5 draaien grof zout pp, 15 draaien peper per keer op.
Voeg alle kip samen. Strooi er een beetje cayennepeper over.
Doe de sjalotsnippers erbij.Goed omroeren. Laat meestoven.
Giet de whisky, en de room erover.
Voeg 1/4 koffielepel currypoeder pp toe.
Binden. - Schep de kip op een bord. Zet opzij.Haal de aardappelreepjes uit het water.
Leg ze op een handdoek.Dep de aardappelreepjes droog. - Smelt 1 eetlepel boter. Laat bruinen.
- Leg er de aardappelreepjes in.Voeg 1/2? klp zout & 25 ml room pp toe.Dek af. Laat ze 5′ sudderen (stand 3 en 4.). Roer om.
- Giet de kip met de whiskysaus erover
- Leg de stukjes ananas erbovenop. Niet meer omroeren!!!
- Dek af. Zet de wok op stand 1 (warmhouden.)
Dien op.
Geef château LE FELIX (wit wijn)
of westmalle tripel bij het recept uit
Wok 16.7.2003.
Dagmenu 1200 kcal
Ontbijt: 105 g=3 sneden bruin brood+40 g light jam+ 2 tassen koffie
Elfuurtje: 1 portie fruitsla 8p
Middagmaal:Kip curry met ananas & stro-aardappelen
Vieruurtje: 250 g appel+ 2 glazen water
Avondmaal: 105 g bruin brood+ 50g kalkoenham+100 g rauwkost+ 300 ml koffie