HomeFeestrecept Steak flambé “archiduc”

Steak flambé “archiduc”

Posted in : Feestrecept, Hoofdgerecht, Saus on by : Greet

Ik kocht eerst het groentenbouillonketeltje, dat ik mocht ruilen voor het vleesbouillonketeltje, en vergat het bijna in mijn cognacsaus (die er minder omslachtig door is) te doen!
Toen ik flambeerde met 60 ml cognac, sloeg de vlam tot aan het plafond en zei mijn man: “Dit typisch Belgisch menu & rundvlees stroganoff in 30′ is levensgevaarlijk!”

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 600 g  dunne lende of rumsteak /50 g Benecol of boter
  • 20-40 ml cognac
  • 4 koffielepels graanmosterd (Tierenteyn)
    1/2 el maizena + 1/4 glas water
  • 200 ml  room+ 100 ml vleesbouillon, de helft ingekookt of 300 ml inex room  40 % + 1 keteltje bouillon van knorr
  • 500 g champignons/100g benecol of boter
    2 i.p.v. 1/2 kg geraspte wortelen + sla/tomaat
    1 kg diepvriesfrieten of aardappelkroketten bij varkenshaasje

Werkwijze:

De frietketel voorverwarmen op 180°C.
Breng 250 ml water aan de kook. Voeg een 1/2 bouillonblokje toe. Laat 10′ inkoken.
Reinig de champignons met een borsteltje.
Snijd ze in 4 en leg ze in de pan voor het vlees.
Bak ze op stand 7 in een grote tefal bakpan.
Kruid na de baktijd met 30 draaien peper & 40 draaien zout.
Maak de wortelen schoon & rasp.
Bak de frieten voor (2 à 3′) op 180°C tot het lichtje weer aan gaat.
Haal ze uit het vet.

Voeg voor het bakken 5 draaien peper toe aan een kant van ieder biefstuk.
Verhit 50 g benecol op stand 9.
Bak de châteaubriand bien cuit: 5 minuten per kant in de goed hete boter.
Hoe is de biefstuk gebakken?
Bleu :+/- 1 minuut per kant
Saignant: +/- 2 minuten per kant
à point: 3 minuten per kant op stand 6 is het vlees te weinig gebakken & ligt het te koken!

Voeg 5 draaien peper toe aan de andere kant van ieder biefstuk.
Zout doe je op de gebakken steak

De frietketel voorverwarmen op 180°C.
Leg de frieten (in 4 keer) in het mandje van de frituurketel

Bak de frieten of kroketten 5′ tot ze knapperig & goudbruin zijn
Haal de châteaubriand uit de pan. Houd ze warm in aluminiumfolie i.p.v. in de oven op 50°C.
Giet het braadvet uit de pan weg en voeg de cognac toe.
of
Dampkap uitzetten!
Flambeer het vlees met de cognac
Blus onmiddellijk met de bouillon & de room of Blus onmiddellijk met  de room & voeg  1 keteltje vleesbouillon toe.
Bind & kruid de saus met peper & zout & de graanmosterd.
Leg het vlees in de mosterdsaus.
Haal de frieten of aardappelkroketten uit het vet en doe ze in een kom waarin je keukenrol hebt gelegd.
Bestrooi met zout.
Dien op met geraspte wortel of sla/tomaat & de champignons.

Geef er een château Sainte-Marie (verkrijgbaar bij smatch) bij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.