pikante tigania


Verborgen prei uit kookgeheimen in De gezinsbond van 26.6.2009 maakte ik zo op, dat ik alle voorbereidingen (15 minuten) voor een combinatie van mijn recept met dat van mijn dochter kan klaarzetten…en mijn gasten zelf de bereiding in 30 minuten laat doen. Gezellig!!! Succes gewaarborgd!!!

Ik kwam op 2.11.2009 tot de constatatie dat voor pikante tigania
 de volgorde van de prei & pasta geen rol speelt!


Dit heb je nodig voor 3 personen:

  • 2,5 botten prei (290 g)
  • 3 eetlepels melk
  • 1/2 koffielepel zout
  • peper
  • snuifje cayenneper
  • 1/2 koffielepel gedroogde oregano
  • 235 g kipfilet of 1/2 kg scampi
  • 65 ml =1 koffielepel + 4 eetlepels droge witte kwaliteitswijn
  • 2 eetlepels wokolie (boter)
    ***
  • 75 ml room
  • 35 g = 1/2 klein doosje tomatenpuree of uit cirio tube
  • 130 g tagliatelle of farfalle
  • mespunt purée de piments van suzy wan


Open de fles wijn:
-Snijd met het lipje, dat zich een de zijkant bevindt, het loodje door.
-Neem het loodje boven de kurk weg.
-Draai de kurkentrekker in de de kurk.
-Trek de kurk eruit.
-Giet een klein beetje wijn in een glas.
Proef of de wijn geen kurksmaak heeft.

Meet de wijn af. Plaats de fles in de koelkast.

Werkwijze:

1 Breng 1,3 l water (1 l /100 g pasta) aan de kook.
2 Maak de prei schoon: snijd de wortelkes eraf. Doe de vuile bladeren weg.
Snijd van het wit naar het groen middendoor, en spoel onder stromend water.

Snijd het wit van een halve prei fijn (=in julienne) met een groentenmes of met de keukenrobot.
3 Snijd de kipfilet in reepjes.
4.Verwarm de wok voor.

5 Smelt een klontje boter in een kookpot.
6 Voeg de prei, peper, 1/2 koffielepel zout en 3 eetlepels melk toe.
Zet een deksel op de kookpot.
Laat 20 minuten stoven.
7 A Verhit 2 eetlepels wokolie in de wok.
Bak de reepjes kip beetje bij beetje af.
Let op! spat! Laat ze gaar worden. Bestrooi met zout & peper en zet opzij.
7B.Voeg zout als het water kookt toe.
Doe de pasta in de pot als het water terug kookt, roer en zet een deksel op de pot tot het water terug kookt.
Kook de pasta beetgaar zonder deksel. (Kijk op de verpakking hoelang de pasta moet koken.)
Doe al de kip in de wok en bestrooi met cayennepeper
en 1/2 koffielepel oregano
Roer goed om
8 Voeg de wijn toe.
Laat inkoken.
9 Laat de prei uitlekken. 10 Voeg de prei toe. 11 Zet het vuur laag.
12 Voeg room toe.
Open het blikje tomatenpuree
Voeg toe en meng.
Doe er Sambal Oelek (hoeveel?…is haar kookgeheim!) bij.
13 Zet de pan van het vuur en laat de pasta 1′ rusten.  Giet af en meng onder de saus.

,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.