Boules de Berlin


Toen ik met chiro Sleidinge als kookouder in Kaulille was, bakte Johan Pfannkuchen uit Berlijn met pasteibakkersroom. Hij gaf het recept prijs & ik noemde ze “Bundervoetse bollen” .

Dit heb je nodig voor 20 Berliner:

  • 600 gram bloem
  • 40 gram verse gist
  • 100 gram supramix (verbeteraar)
  • 20 gram suiker (1 koffielepel)
  • een snuifje zout
  • 250 ml water
  • 1 ei


Werkwijze:

1 zet alles klaar.
2 Weeg de bloem en de boter af
3 Meet het water af.
1 Verwarm het water tot het lauw is.
Doe de gist en een beetje lauw water in een beker.
Maak met 2 koffielepels de verse gist vloeibaar.
2 Zeef de bloem met het zout en de suiker in een kom.
3 Maak in het midden een kuiltje
4 Giet de vloeibare gist in de kuil
5 Doe de rest van het water het ei en de boter erbij.
6 Kneed goed met de mixer.
7 Dek het deeg af en laat 20 minuten rusten

8 Verdeel het deeg in porties van 50 gram.

9 Draai bolletjes

Leg ze op een beboterde bakplaat.

Dek af.
Laat nog een half uur rijzen.

10 Verwarm de frituur op 160°C.
Neem de boules de Berlin voorzichtig op.
Leg ze met de onderkant in het frituurvet.
Draai ze met de onderkant in het frituurvet.
Draai ze om en bak de bovenzijde.
Draai ze terug om.
Laat ze bakken tot ze uitgeprutteld zijn.
Haal de boules de Berlin uit het frituurvet.
Laatde Berlijnse bollen afkoelen op een rooster.

Dit heb je nodig voor  banketbakkersroom op het kampmenu:

  • 400 gram imperial puddingpoeder vanille
  • 5 l melk
  • 1 kg suiker
  • 10 eierdooiers

Werkwijze:
1 Breek de puddingpoeder met 1 l melk.
2 Splits de eieren
Meng de dooier onder de gebroken puddingpoeder.
3 Breng de rest van de melk met de suiker aan de kook
zonder erin te roeren!!!
4 Voeg de kokende melk bij het mengsel
5 Giet het mengsel terug in de kookpot.
Breng al roerend aan de kook.
Laat afkoelen.

6 Snijd de mini boules de Berlin door.
Doe er met een koffielepel banketbakkersroom (in ZOMER staat niet vermeld wat je met de maizena moet doen) tussen.
Klap dicht.
Bestrooi met bloemsuiker.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.