Speculaasbrood & cake


Gedurende de feestperiode in ’97 wilde de product manager van côte d’or mij uitzonderlijk 30 olifantvormpjes schenken, zodat de kinderen er op “côte d’or olifant ontsnapt!” van kunnen genieten.
De gerechten die ik in deze kookactiviteit op tafel toverde hebben te maken met één van de leukste Disneyfiguurtjes: dumbo.

 

Speculaasbroodolifantjes…

Deeg maken met een kenwood:
Dit heb je nodig voor 10 x 100 g

  • 500 g EXTRA bloem
  • 1 ei
  • 25 gram suiker
  • 23 gverse gist
  • 300 ml lauwe melk
  • 150 gram gezouten boter
  • 7,5 g zout
(verder: voor de deegvulling: speculaas & 1 ei)

Dit heb je nodig volgens Piet:

  • 300? g EXTRA bloem
  • 1 ei
  • 50 gram bruine suiker
  • >23 g verse gist
  • 200 ml lauwe melk
  • 50? gram gezouten boter
  • snuifje zout
    2 eetlepels arachide-olie
    10 g speculaaskruiden (bij de bakker)

(voor de deegvulling: speculaas, parelsuiker)

Zo ga je te werk :

Maak de verse gist vloeibaar met 200 ml lauwe melk.
Doe de bloem + zout in de kom.
De vloeibare gist in de kom gieten.
Voeg de suiker toe.
De rest van de melk, het ei en de boter erbij doen
Goed mengen met de hand.
werkblad bebloemen & goed kneden
Het deeg in een kom legen, afdekken met huishoudfolie & 30′ rijzen in een oven op 30°C.
Rijs kapot maken.
Deeg opentrekken.
Speculaas op verbrokkelen
Bestrooien met parelsuiker
Oprollen.
In een rechthoekige vorm leggen
Of
Vet de vormpjes in.
Doe 100g deeg in elk vormpje. (indien het deeg plakt, doe je er wat bloem rond.
Afdekken en 1/2 uur laten rusten
Maak een kuiltje in 100 g deeg.
Verkruimel 2 speculaasjes in het midden van het deeg. Vouw het deeg rond de speculaaskruimels.
Kneed de speculaaskruimels in het deeg.
Duw het deeg in de vormpjes.
breek een ei in een kom.  Klop het los met 2 vorken boven elkaar.
Smeer met een borstel het deeg in met ei.
Dek ze af en Laat ze nog een ½ uur. rijzen.
De heteluchtoven voorverwarmen op 200 graden.
Bak de OLIFANTJES 15 à 20 minuten in de oven.
Bak het speculaasbrood van Piet 30′
Ontvorm. laat ze afkoelen op een rooster.

 

Dit heb je nodig voor cake olifantjes uit versnaperingen 16.7.2005:

  • 200 gram malse boter
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 10 gram (= 1 zakje vanillesuiker)
  • een half zakje bakpoeder

Werkwijze:
Zet alles klaar.
Weeg af.
1 Verwarm de oven voor op 160°C.
2 Roer de boter met de suiker romig.
3 Doe er beetje bij beetje de eieren
en de gezeefde zelfrijzende bloem bij.
Klop met de mixer tot het deeg er bleek uitziet.
4 Vet de vormpjes in.
Schud er bloem in.
5 Doe het deeg in de vormpjes.
6 Bak 10 à 15 minuten op 160°C.

7 Prik met een lange naald in de koek om te zien of het deeg uitgebakken is.
Haal de cake uit de oven.
Ontvorm.

Laat afkoelen op een taartrooster.

,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.