Mini suikerwafels uit mijn koekboek vos en haas: hartig, die ik bakte in een hartjeswafelijzer (zoals moeder siska).
Dit heb je nodig voor 28 stuks
- 480 gram bloem
- 40 gram verse gist
- 300 gram boter
- 48 gram suiker
- een mespunt zout
- 140 ml melk of water
- 4 eieren
- verder: 360 gram parelsuiker
Werkwijze
1 Zet alles klaar.
2 Weeg de bloem, de boter en de (parel)suiker af.
3 Verwarm het water of de melk tot lauw.
Doe de gist en een beetje lauwe melk of water in een beker.
Maak met 2 koffielepels de verse gist vloeibaar.
4 Zeef de bloem met het zout en de suiker in een kom.
5 Maak in het midden een kuiltje
6 Giet de vloeibare gist in de kuil
7 Doe de rest van de melk het ei en de boter erbij.
8 Kneed goed met de mixer.
Dek het deeg af en laat 15 minuten rusten.
9 Kneed 90 gram suikerparels in het deeg.
10 Laat het deeg 10 minuten rusten.
11 Verwarm het hartjeswafelijzer voor op stand3
12 Vet het in.
13 Leg 1 eetlepel deeg in het wafelijzer.
Druk het wafelijzer goed dicht.
Tel tot 30 en de wafels zijn gebakken.
14 Haal de wafels uit het ijzer. Laat ze afkoelen op een taartrooster.
Dompel
(voor het beste resultaat) de deegstukjes in olie.
Dit is een tip die ik kreeg van Roland Van Renterghem,
docent aan de hotel- &-bakkerijschool Gent voormalig Tweebruggen-Gent.