Vol-au-vent van pladijs


Ik stelde in de Europese week van de soja een gezond menu samen met vissen in de herfst.

 

Dit heb je nodig
12,5 g boter
3 stammen wit van prei
3 eetlepels Alpro Soja cuisine

Was de prei & snijd ze met de keukenrobot fijn. Smelt een klont boter in een kleine kookpot, voeg de prei, peper, een halve koffielepel zout & 3 eetlepels room toe. Zet een deksel op de pot . Laat ongeveer 5 minuten stoven.

De saus

  • 12,5 gram boter
  • 3 sjalot
  • 2 en een halve dl water een half visbouillonblokje
  • 2 en een halve dl droge witte wijn
  • teentje knoflook
  • peper,zout
  • Verder
  • 5 eetlepels Alpro Soja cuisine
  • 12,5 gram boter
  • witte maizena express
  • een handvol basilicum
  • Verder
  • 100 g garnalen
  • 4 x 200 g pladijs, vis van het jaar 2011 of staartvis= zeeduivel of lotte, vis van het jaar 2010

Werkwijze :
1 Meet 2 en een halve dl water af.
Breng het water aan de kook in een kleine kookpot.
Los het half visbouillonblokje erin op.
2 Snipper de sjalot fijn.
3 Smelt een klont boter in een grote kookpot.
Laat de sjalot glazig worden in de boter.
Voeg de fumet, de wijn, peper en 1 koffielepel zout toe.
Pers het lookteentje erin uit.
4 Laat het kookvocht inkoken tot er 2 en een halve dl overblijft .

Voeg 5 eetlepels Alpro Soja cuisine toe aan het kookvocht. Breng aan dekook.
6 Bind de saus met maïzena express.
7 Roer er een stuk boter door.
8 Breng de saus op smaak met een handvol basilicum, peper, zout.

  • Kuis de vis goed (met een schaar vinnekes & ieder vel dat te veel is afsnijden)
    Het vel moet proper zijn, geen schubben!
    Bestrooi met peper en zout.
  • Wentel eerst door een beetje bloem & afkloppen (zoals je op een babypoepke slaat) voor een kroetje.
    Laat een beetje boter (just van pas) niet te snel smelten & hazelnootbruin worden in een goeie antikleefpan (niet van in de jaren stillekes).
  • Bak eerst de zwarte zijde 2 minuten (vuur verminderen? zingen!.
  • (niet in vis prikken!) Draai om met 2 paletmessen in de lengte en bak  de andere  kant ook 1 minuut. Voelen met vinger.
    Blus met een klein beetje citroensap.
    Dien op :
    Leg gestoofde prei op de borden.

Neem de vis met  een palet uit de pan (niet meer draaien) & leg de vis erbovenop. Versier met garnalen.

Geef er als hoofdgerecht: broccoli & rauw gebakken schijfjes aardappel bij.
Dit heb je nodig voor 3 personen:
750 g aardappelen

  • zout
  • 75 g boter
  • + 2 eetlepels arachide-olie

Werkwijze

  1. Schil de aardappelen.
  2. Was ze en snij ze in plakjes
  3. Spoel en dep droog in een handdoek.
  4. Laat de helft van de boter + olie in 2 grote koekenpannen bruinen op stand 6.
  5. Doe in elke pan de helft van de aardappelschijfjes.
  6. Bak ze 20′ op stand 6.
  7. Doe in elke pan 20 draaien zeezout.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.