Ik stelde in de Europese week van de soja een gezond menu samen met vissen in de herfst.
Dit heb je nodig
12,5 g boter
3 stammen wit van prei
3 eetlepels Alpro Soja cuisine
Was de prei & snijd ze met de keukenrobot fijn. Smelt een klont boter in een kleine kookpot, voeg de prei, peper, een halve koffielepel zout & 3 eetlepels room toe. Zet een deksel op de pot . Laat ongeveer 5 minuten stoven.
De saus
- 12,5 gram boter
- 3 sjalot
- 2 en een halve dl water een half visbouillonblokje
- 2 en een halve dl droge witte wijn
- teentje knoflook
- peper,zout
- Verder
- 5 eetlepels Alpro Soja cuisine
- 12,5 gram boter
- witte maizena express
- een handvol basilicum
- Verder
- 100 g garnalen
- 4 x 200 g pladijs, vis van het jaar 2011 of staartvis= zeeduivel of lotte, vis van het jaar 2010
Werkwijze :
1 Meet 2 en een halve dl water af.
Breng het water aan de kook in een kleine kookpot.
Los het half visbouillonblokje erin op.
2 Snipper de sjalot fijn.
3 Smelt een klont boter in een grote kookpot.
Laat de sjalot glazig worden in de boter.
Voeg de fumet, de wijn, peper en 1 koffielepel zout toe.
Pers het lookteentje erin uit.
4 Laat het kookvocht inkoken tot er 2 en een halve dl overblijft .
Voeg 5 eetlepels Alpro Soja cuisine toe aan het kookvocht. Breng aan dekook.
6 Bind de saus met maïzena express.
7 Roer er een stuk boter door.
8 Breng de saus op smaak met een handvol basilicum, peper, zout.
- Kuis de vis goed (met een schaar vinnekes & ieder vel dat te veel is afsnijden)
Het vel moet proper zijn, geen schubben!
Bestrooi met peper en zout. - Wentel eerst door een beetje bloem & afkloppen (zoals je op een babypoepke slaat) voor een kroetje.
Laat een beetje boter (just van pas) niet te snel smelten & hazelnootbruin worden in een goeie antikleefpan (niet van in de jaren stillekes). - Bak eerst de zwarte zijde 2 minuten (vuur verminderen? zingen!.
- (niet in vis prikken!) Draai om met 2 paletmessen in de lengte en bak de andere kant ook 1 minuut. Voelen met vinger.
Blus met een klein beetje citroensap.
Dien op :
Leg gestoofde prei op de borden.
Neem de vis met een palet uit de pan (niet meer draaien) & leg de vis erbovenop. Versier met garnalen.
Geef er als hoofdgerecht: broccoli & rauw gebakken schijfjes aardappel bij.
Dit heb je nodig voor 3 personen:
750 g aardappelen
- zout
- 75 g boter
- + 2 eetlepels arachide-olie
Werkwijze
- Schil de aardappelen.
- Was ze en snij ze in plakjes
- Spoel en dep droog in een handdoek.
- Laat de helft van de boter + olie in 2 grote koekenpannen bruinen op stand 6.
- Doe in elke pan de helft van de aardappelschijfjes.
- Bak ze 20′ op stand 6.
- Doe in elke pan 20 draaien zeezout.