Asperges met witte wijnsaus, gerookte zalm & croutons


Asperges met witte wijnsaus, gerookte zalm of rauwe ham & croutons


1 Dit heb je nodig:
voor 6-10 personen:

  • 2 kg asperges (3 kg voor 10 p)
  • 6 eieren (10/ 10p)
  • peterselie
  • voor 6 -10 personen:
  • 5 sjalotten
  • 25 gram boter
  • 625 m l droge witte wijn
    125 ml kookvocht
  • 5 dl room inex
  • cayennepeper
  • >12 gram zout
  • voor 6-10 personen:
  • 6 x 75 gram croutons
  • 2 x 200 g gerookt spek
  • 50 g gerookte zalm pp
  • 4 eetlepels maizena
  • 2 glazen kookvocht
  • 4 eetlepels citroensap = 1 citroen
  • 100 gram boter Werkwijze:
    2 Hard gekookte eieren.

Kook 1 ei per persoon: Zet de eieren op in koud water.

Breng aan de kook. Reken 10 minuten vanaf het kookpunt voor een hard gekookt ei.

3 asperges

Schil de asperges met een dunschiller: begin voorbij de top en schil naar het uiteinde toe. Breek de verharde uiteinden af.

Doe het afval + zout in een grote kookpot.
Neem de eieren onmiddellijk uit het water en laat ze “schrikken”door er koud water over te laten stromen & leg ze in koud water.
Zet het afval onder water. Breng aan de kook. Leg de asperges in een vochtige handdoek in de koelkast.

Giet het afval door een Zeef. Vang Het kookvocht op.

Meet 2 glazen kookvocht af. Meet 125 ml kookvocht af.

Laat afkoelen. Plaats in de koelkast.


Mimosa van ei:
Pel de eieren onder water. Plet het eiwit & eigeel van 5 hard gekookte

eieren apart met een vork of een aardappelstamper. Meng de geplette eieren met peterselie.

4 Witte wijnsaus bij de asperges

Open de fles wijn:-Snijd met het lipje, dat zich een de zijkant bevindt, het loodje door.-
Neem het loodje boven de kurk weg.-

Draai de kurkentrekker in de de kurk. -Trek de kurk eruit.-

Giet een klein beetje wijn in een glas. Proef of de wijn geen kurksmaak heeft.

Meet de wijn af.

Pel de sjalotten. Snijd elke sjalot in 6 stukken.

Smelt 2  eetlepels boter in een kleine kookpot.

Laat de stukken sjalot erin uitzweten op stand 7.

Voeg de droge witte wijn toe. Laat dit 10 minuten koken op stand 9 tot de wijn voor

de helft ingekookt is. Voeg 125 ml kookvocht van de asperges toe & laat 2’ inkoken.

Voeg 500 ml room toe, en laat even doorkoken.

Giet dit door een zeef. Kruid met 4 snuif cayennepeper en 2 grote koffielepels zout. Koel snel af &

plaats in de koelkast

 

Breng het kookvocht 1/2 uur voor het eten aan de kook.

Laat de asperges 15 minuten koken

Vul een kookpot met water tot de kookpot voor de saus er kan in dobberen.

Breng het water aan de kook.

5 Broodkorstjes met spek

Bak 2 x  200 g gerookt spek zonder vetstof in een hete bakpan of wokpan.

Doe er 6 maal 75 gram broodkorstjes bij.

Laat opwarmen

Zet de wok op een kookplaat op tafel

Breng de saus aan de kook. Weeg de 100 g boter af. Breek de maizena met een

eetlepel in 2 glazen kookvocht van de aspergesin een bolvormig glazen kommetje.

Bind de saus met maïzena. Werk de saus op met 100 gram koude boter in stukjes.

Pers de citroen uit. Breng de saus op smaak met 4 eetlepels citroensap. De saus mag zeker niet zuur zijn! LAAT DE SAUS NIET MEER

KOKEN! Houd de saus warm op bain – marie. Zet met de bain-marie op tafel!


6 Gerookte zalm

,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.