Balletjes in tomatensaus


Bij het bereiden van gebakken gehaktballen met madeirasaus vroeg ik mij af hoe het kwam dat ik bieslook vergat te kopen, de tomatenpuree (90′ later) nog op mijn werkblad stond en besloot om
het recept te herwerken!

 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 600 g kalfs-en varkensgehakt
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 1/2  koffielepel nootmuskaat
    zwarte peper
  • 1 ei
  • 1  handvol fijngesneden bladpeterselie
  • 2 eetlepels gesnipperde bieslook
    • olijfolie of bakboter
    • 250 g pasta
    • 1,5  ajuin
    • zwarte peper
      1 koffielepel zout
    • 1/2 glas lacroix kalfsfond of 1/2 glas water + 1 koffielepel maggi kalfsfond
    • 35 g tomatenpuree of Cirio geconcentreerd of Elvea concentraat
    • wat gedroogde rozemarijn
    • 1/2 scheutje worcestershire sauce
    • 1/2 teentje knoflook
    • tijm
      laurier
    • 1 doos cirio gepelde tomaten van 1/2 l
      2 Belgische pruimtrostomaten
    • 1/4 kg kalfs- en varkensgehakt
      maizenaexpress
      1 wortel
      250 g (of 300 g voorgesneden) champignons
      2 eetlepels madera

    Werkwijze op voorhand:

     

    1. Meng het paneermeel, 1 handvol fijngehakte bladpeterselie, 2 eetlepels versnipperde bieslook, 1/2 koffielepel nootmuskaat/zwarte peper en het ei onder het gehakt.
    2. Maak je handen nat. Rol 18 kleine gehaktballetjes.
    3. Snijd de trostomaten in 4,de wortel in blokjes& (de champignons in schijfjes.)

      Pel de look & versnipper.
    4. Pel de ui en snijd in snippers. Ruim het afval op.Meng de uiensnippers door het gehakt voor de tomatensaus.
    5. Laat de olijfolie of boter bruinen in een pan op stand 6.Bak de balletjes 5′ op stand 6. Verminder naar stand 4 & bak ze rondom bruin.
    6. Laat ze een half uur op een zacht vuurtje (stand 2-3) gaar worden.Meet 2,5 l water af.  Voeg 1/2 eetlepel olie (tegen overkoken) toe. Breng het water aan de kook.
    7. Tomatensaus:
      Bak het vlees (zonder vet). Roer het los met een vork in een grote kookpot tot er geen roze vlees meer te zien is op stand 9.
    8. Voeg de trostomaten & gepelde tomaten, wortelen, champignons, het water en/of de kalfsfond, tomatenpuree, look, 1 koffielepel zout, zwarte peper & 1/2 scheutje worcestershiresaus toe.Doe er wat gedroogde rozemarijn, tijm/laurier & 2 eetlepels madeira bij en meng alles.Zet een deksel op de pot en laat 30 minuten sudderen op stand 4.

      Voeg na 30 minuten 1/2 eetlepel zout toe aan het water.

    9. Kook de spaghetti beetgaar. (Kijk op de verpakking hoe lang de deegwaren moeten koken.)
    10. Zet de pan van het vuur. Laat de spaghetti 1 minuut rusten. Giet af.
    11. Niet spoelen.Bind de saus en breng op smaak met tamelijk wat zout??? Proef!!!
      Meng een beetje saus onder de spaghetti (om kleven tegen te gaan).

    Doe de balletjes bij de saus. Blus het aanbaksel & voeg toe.

,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.