Gelatinedessert

Posted in : Gebak en taarten on by : Greet

“Oranje boven!” Dit kinderdessertje  maakte ik op een experimentele kookworkshop (vol proeverijtjes), las voor uit “O monster eet mij niet op” en kwam zelf het een en ander over gelatine aan de weet.

Het leven na de schoolbel: strudel, banketbakkersroom, meringue
Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 vellen bladerdeeg
  • 1 ei
  • 40 gram imperial puddingpoeder vanille
  • 3,5 dl melk
  • 2.5 dl water
  • 12,5 gram goudgele gelei van ducros + 2,5 dl water
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • 3 eiwitten+ 120 gram suiker
  • 125 gram frambozen
  • 125 gram rode besjes
  • (CAMPAGNE VOOR JONGEREN: All day long): 1 appel in kleine stukjes + 250 gram suiker + stuk boter
  • 12,5 gram goudgele gelei van ducros + 2,5 dl water
  • (kaneelpoeder)

Werkwijze
Zoete bladerdeeggebakjes voor kinderen

Zet de warmeluchtoven op 175°C.
Leg het bodempje van een springvormpje omgekeerd op het vel bladerdeeg.
Snijd deze vorm 4 keer uit elk vel deeg.
Leg het bladerdeeg op de bodempjes van springvormpjes.
Prik in 1 helft gaatjes met een vork.
Breek het ei in een kommetje.
Klop het ei los met een vork.
Bestrijk er (met het penseel) elk deegplakje mee. (Het deeg zal mooi gaan glanzen).
Zet de bodempjes van de springvormpjes op een bakplaat van de oven.
Bak 15 minuten in de warmeluchtoven op 175°C (Vraag mama je te helpen bij het gebruik van de oven.)
Verwijder de bodempjes.
Laat daarna het deeg afkoelen op een rooster.

Lavacrème
1 Meet 250 ml koud water af.
Giet het water in een kleine kookpot.
Klop 12,5 g goudgele gelei van ducros los in het.water.
Doe er 3,5 dl melk bij.
2 Breek de puddingpoeder met 1 dl van de melk.
3 Splits het ei (Zet het eiwit opzij)
Meng de dooier onder de gebroken puddingpoeder.
4 Breng de rest van de melk met de suiker aan de kook zonder erin te roeren!!!
5 Voeg de kokende melk bij het mengsel
6 Giet het mengsel terug in de kookpot.
Breng al roerend aan de kook.
Zet 4 springvormpjes op een dienblad.
Verdeel over 4 springvormpjes.
Laat afkoelen.

Appel-rodevruchtencoulis of fruitcoulis van Cox & rode vruchten

Snijd de appel met een aardappelmes in 4 stukken. Schil de stukken. Snijd het klokhuis eruit. Snijd de appel in stukjes.
Smelt een flink stuk goede boter in een kookpot.
Doe er stukjes appel erbij.
Zet een deksel op de pot.
Verminder het vuur.
Stoof de appel tot bijna gaar.
Voeg de rode vruchten met suiker ( en kaneel) toe.
Meet 250 ml koud water af.
Giet het water in een kleine kookpot.
Klop 12,5 g goudgele gelei van ducros los in het water.
Breng al roerend daan de kook.
Voeg de gelei toe aan de vruchten.
Laat afkoelen.

Zoet eiwitschuim
Werkwijze per ei:

Splits het ei.
Klop vlak voor het opdienen het eiwit stijf met de Tupperware Speedy chef.
Voeg na 2 minuten kloppen 2 eetlepels + 2 koffielepels suiker S1 beetje bij beetje toe.

Opbouw van het roomgebakje met lavacrème,een hoedje van zoet eiwitschuim en appel met rodevruchten

Leg de bladerdeegbodempjes (met gaatjes erin) op 4 grote borden.
Ontvorm de lavacrème.
Steek met een rond uitsteekvormpje van Tupperware een cirkel uit de lavacrème.
Leg een cirkeltje crème op elk bladerdegbodempje.
Plaats de bladerdeegdeksels erbovenop.
Leg een rond uitsteekvormpje van tupperware op een bordje.
Vul dit met zoet eiwitschuim.
Steek een paletmes onder het schuim en plaats dit bovenop het bladerdeegdeksel.
Verwijder het vormpje.
Versier met een takje rode besjes.
(Herhaal dit voor de 4 gebakjes!)
Verdeel de appel-rodevruchten over 4 kommetjes.
Plaats een kommetje naast elk bladerdeeggebakje.
Dien op met Cava Mas Macià Rosado

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.