HomeSoort maaltijd Hoofdgerecht Sergio’s savooistoemp

Sergio’s savooistoemp

Posted in : Hoofdgerecht on by : Greet

Naar analogie met stamppot van savooi uit Sergio thuis bij hertekalf kwam ik op het idee om spruitjespuree in WEEKEND, uit gal&ria en te serveren bij hertenvlees uit Boekhoute.
BENODIGDHEDEN VOOR 3 PERSONEN:

  • 600 g Hertensteak (bij Aldi)
  • boter
  • zout/peper
  • nootmuskaat
  • 6 grote aardappelen + 75 g (geklaarde) boter+ 37,5 ml room
  • 1 savooikool/ 1 dl fond / 1 grote ui

of spruitjesstoemp

  • 1kg spruitjes
    50 g boter/ 225 g gezouten spekreepjes.
    1 kg aardappelen
    200 g boter
    100 ml melk


WERKWIJZE :

Schil de aardappelen.met een dunschiller.
Leg ze  in het bakje van de stoomkoker. Doe er zout op.
Stoom de aardappelen 40 minuten in de stoomkoker.

Gekookte spruitjes

Vul een kookpot met water. Doe er 1 koffielepel zout in.
Breng het water aan de kook.
Was de spruitjes onder stromend water.
Kook de spruitjes 3 minuten.
Giet de spruitjes in een vergiet.
Spoel onder koud stromend water.
Laat uitdruipen in een vergiet.
Smelt een klontje boter in de kookpot.
Doe de spruitjes & de spekreepjes erbij.
Breng op smaak met 60 draaien zout, 60 draaien peper en muskaatnoot.
Laat 20′ stoven.

Gestoofde savooi

De buitenste bladeren van de savooikool verwijderen, tot je de vaste krop overhoudt.
De kool in 8 parten verdelen, harde kern verwijderen en in fijne reepjes snijden.
De savooikool wassen en laten uitlekken.
Smelt een klontje boter.
1 part van de savooikool toevoegen en onder voortdurend omscheppen met een houten lepel de kool op een matig vuur laten slinken.
Nog 1 part van de kool toevoegen en blijven omscheppen om alles goed te verhitten.
Versnipperde ui, zout, peper, nootmuskaat en 1 dl fond toevoegen en onder deksel gedurende 20 minuten laten stoven.
Af en toe omscheppen.
Eventueel de laatste minuten het deksel van de pan nemen om het teveel aan vocht te laten verdampen.
Op smaak brengen.

Savooi- of spruitjesstoemp :
Om boter te klaren, smelt je boter in een pan met dikke bodem en laat 15′ staan.
Schep dan het schuim dat zich boven op de boter vormt af met behulp van een schuimspaan en gooi dit weg.
Wat overblijft is geklaarde boter.

Tip van Yanaika, gezien in de zondag van 3.4.2011:

Prak de aardappelen met behulp van 2 vorken. Meng met 75 -100g (geklaarde) boter  &  50 ml melk of 37,5 ml room in een grote kom
Stamp er de spruitjes of savooi onder.
Zet opzij.

Het hertekalf bakken en laat rusten

Warm de stampot van savooi of spruitjesstoemp op in de magnetron. (5 minuten op stand III)

saus light
Breng 100 ml (half)droge witte wijn aan de kook met 200 ml wild-of kalfsfond.
Bind met maïzenaexpress.
Voeg de jus van het hertekalf toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.