patissière Meus vs Wittamer


Tompoes voor kleuters.


Ingrediënten voor 6 personen (310 kcal/100g):

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 50 gram MIX voor pasteibakkersroom van AVEVE
  • anderhalve dl koude volle melk
  • boter om in te vetten
  • cocktailfruit of frambozen
  • 1 ei

Werkwijze
Zet de oven op 200°C.
Vet een bakplaat in.
1. Leg de plakjes bladerdeeg op de bakplaat. Laat ontdooien.
Snijd elk plakje in 2 gelijke stukken.

2. Prik in 1 helft gaatjes met een vork.
3. Teken (met een vormpje) in de andere helft een figuurtje.
4. Breek het ei in een kommetje.
Klop het ei los met een vork.
Bestrijk er (met het penseel) elk deegplakje mee. (Het deeg zal mooi gaan glanzen).

Bak 15 minuten in de oven op 175°C (Vraag mama je te helpen bij het gebruik van de oven.)
Laat daarna het deeg afkoelen.
Maak pudding.

of banketbakkersroom met 20 gram puddingpoeder- vanille – 3 dl melk- 50 gram suiker -1/2 ei
Werkwijze:
1 Breek de puddingpoeder met 1 dl melk.
2 Splits het ei
Meng de dooier onder de gebroken puddingpoeder.
3 Breng de rest van de melk met de suiker aan de kook
zonder erin te roeren!!!

4 Voeg de kokende melk bij het mengsel
5 Giet het mengsel terug in de kookpot.
Breng al roerend aan de kook.
Laat afkoelen

5. Open het blik cocktailfruit en laat het fruit uitlekken in een zeef.
6. Als de bladerdeeg goed koud is: leg je eerst een laag pudding en dan een laag cocktailfruit of frambozen op de onderste helft (zonder tekening).
7. Leg het deegplakje met de tekening erop.

Bestrooi met bloemsuiker en SMULLEN MAAR!

 

Jeroen bakt erop los & tovert heerlijke tompoezen of pateekes bij de koffie op tafel!
De ingrediënten voor 2 personen.

de vanillesaus (vanillepudding):

  • 1/2 l melk
  • dooiers
  • 90 g suiker
  • 20 g maïszetmeel (Maizena)
  • 15 g bloem
  • vanillestok

    de vanillesaus (vanillepudding Wittamer):

    • 1/2 l melk
    • dooiers
    • 125 g suiker
    • 40 g maïszetmeel (Maizena)
    • 1/2 vanillestok

de bladerdeegkoekjes:

  • 1 rond vel kant & klaar bladerdeeg

het suikerglazuur 2 à 4 p:

  • 1 eiwit
  • 250 g bloemsuiker
  • een scheutje water (niet gezien!)

bereiding

de crème patissière (banketbakkersroom):

  • Snij de vanillestok overlangs door en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Doe de zaadjes én de peul in de melk.
  • Verwarm de melk (opkoken) in een klassieke kookpot.
  • Weeg de suiker, (de bloem) en het maïszetmeel (Maizena) af.
  • Scheid de eieren en doe de dooiers in de mengpot van de machine of de mixer. (Hou alvast 1 eiwit apart. Dit heb je later nodig om het suikerglazuur te maken.)
  • Klop de eigelen los en voeg er de suiker aan toe. Opkloppen met de keukenmachine of een handmixer tot je een bleke luchtig beslag krijgt (ruban).
  • Voeg nu (de bloem en) het maïszetmeel toe en klop alles goed los.
  • Giet een klein deel van de warme vanillemelk bij het beslag. Loskloppen.
  • Giet het eierbeslag (zonder smodderen) over in dezelfde pan met melk. Nu moet de pudding indikken op een zacht vuur. Blijf roeren met een klopper.
  • Zoals op school: wanneer de eerste luchtbellen naar boven komen (1 & blub) is de pudding klaar.
  • Verwijder de vanillepeul en giet de warme pudding in een ruime schaal. Strijk het oppervlak glad en leg een vel vershoudfolie op de pudding. Nu kan alles zo afkoelen (in de koelkast???) zonder dat er zich een (onozel) vel op de pudding vormt.

de bladerdeegkoekjes:

  • leg het vel kant & klaar bladerdeeg op je werkblad.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Snij het deeg in lange repen van zo’n 10 cm breed.
  • Neem een ovenplaat waarop je een vel bakpapier legt (of een siliconenmatje), met daarbovenop de repen bladerdeeg.
  • Om tegengewicht te hebben, plaats je een tweede ovenschaal bovenop het deeg. Zo zal het bladerdeeg tijdens het bakken niet grillig opblazen.
  • Bak de vellen bladerdeeg in de voorverwarmde oven (170°C) gedurende 25 à 30 minuten.

het suikerglazuur:

  • Intussen kan je het suikerglazuur bereiden (de icing). Meng hiervoor de bloemsuiker met het eiwit (en een scheutje water) met een klopper in een grote kom.

de afwerking:

  • Haal de lappen gebakken bladerdeeg uit de oven. Snij ze met een broodmes in rechthoekjes terwijl ze nog warm zijn. Laat de koekjes nu verder afkoelen.
  • Haal de gekoelde pudding uit de koelkast en schep alles in een plastic spuitzak.
  • Knip de tip van de spuitzak en spuit een royale laag pudding op de helft van de bladerdeegkoekjes.
  • Spatel op de andere helft van de koekjes een dun laagje van het suikerglazuur. Smeer het suikermengsel egaal uit.
  • Leg een geglazuurd koekje bovenop elk bladerdeegkoekje met pudding.Just echt hé en zelf gemaakt!
    De millefeuille opdienen met een lekkere tas koffie, zwart uiteraard!
    Smakelijk hé!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.