Een idee uit Jeroen Meus zijn 200 klassiekers
Ingrediënten voor 3 personen:
700 g prinsessenbonen (bruto)
2 sjalotten
peper
30 g boter
1 koffielepel zout
500 g vastkokende aardappelen
4 blinde vinken van buurtslagers
12,5 g boter
½ blikje van 25 cl jupiler of bruin bier
verse tijm
verse laurier
2 dl lacroix rundfond
1 el maizena + ½ glas water
½ koffielepel zout
Werkwijze:
Op voorhand
Breek de uiteinden van de boontjes af.
Vul een ruime kookpot voor de helft met water.
Breng lichtgezouten water aan de kook
Pel de sjalot & snijd in ringen.
Leg de getopte boontjes in de kookpot zonder deksel. Breng het water aan de kook.
Blancheer de prinsessenboontjes 3 minuten in de kookpot zonder deksel.
Giet de boontjes af & spoel voor de kleur, met koud stromend water
Laat ze goed uitlekken.
Smelt de boter op stand 7
Fruit de sjalot 3’ op stand 7 & 2’ op stand 4.
Voeg de boontjes & 1 koffielepel zout toe.
Kruid met 30 draaien peper. Meng.
Zet een deksel op de pot & laat de boontjes 35 minuten verder stoven op stand 4.
Schil de aardappelen, spoel & snijd in 4.
18.25 u: Laat de boter op stand 9 schuimend bruin worden.
Laat de blinde vinken aan een kant 3 minuten bakken op stand 6.
Draai de blinde vinken om.
Laat aan de andere kant 5 minuten bakken op stand 6.
Zet half onder met het bier & de rundfond.
Voeg tijm & laurier toe. Breng aan de kook op stand 9. Zet het deksel op de pot & laat 20’ smoren op stand 4.
18.30 u: Gekookte aardappelen
Vul een kookpot de helft met water.Doe er een koffielepel zout in. Leg de aardappelen in het koude water.
Zet een deksel op de kookpot.
Breng het water aan de kook. Kook de aardappelen 20 min.
Giet ze af en schud ze op.
Verwarm de boontjes op stand 4.
Bind de saus & breng op smaak met ½ koffielepel zout