Hesperolletjes op Portugese wijze, waaraan in Galeria de werkwijze voor tomatensaus ontbreekt.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 8 pijlen witloof (1 kg)
- zout/ peper
- 536 gram Cockx gekookte ham, glutenvrij= 8 grote sneden
- 6 eieren
- 1/2 liter melk of witte kwaliteitswijn + 1 bouillonblokje
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 1 à anderhalve koffielepel zout
- cayennepeper
- 70 g tomatenpuree
- 50 g gruyère
- boter om in te vetten
Mc Cain My puree
Werkwijze
1 Hard gekookte eieren:
Prik een gaatje in de bolle kant van de eieren.
OF: leg de eieren in een pannetje.
Zet ze onder(koud) water.
Breng het water aan de kook.
Laat ze 8 à 10 minuten koken.(Reken vanaf het kookpunt van het water.)
Stoven van witloof op grootmoeders wijze:
- Haal de buitenste bladeren van het witlof.
- Leg het witlof in een pan met dikke bodem.
- Voeg een bodempje water, een halve afgestreken koffielepel zout en een klont boter toe.
- Zet een deksel op de pot en laat 15 minuten stoven.
Laat koud water over de eieren stromen(=schrikken).
Doe de melk bij de puree
Vet een diepe (ovalen) pyrex schotel lichtjes in.
Pel de eieren warm.
- Draai het witlof om.
Zet het deksel op de pot en laat nog 15 minuten stoven.
Verwarm de grill van de oven voor op 250°C.
Bereid MC Cain My puree
Weeg de boter en de bloem af voor de tomatensaus.
Werkwijze:
1 Smelt de boter in een pan.
2 Doe er de bloem bij en roer tot dit gaat borrelen.
3 Voeg de melk of witte wijn toe. Tijdens het warmen wordt de saus dikker. Blijf roeren zodat er geen klontjes komen. Laat 1 minuut doorkoken. Haal de pan van het vuur. Roer er de tomatenpuree door.
- Zet een vergiet op een diep bord.
Leg met behulp van een schuimspaan het witloof in het vergiet.
Zet het kookvocht opzij.
Laat het witloof uitlekken.
Los 1 bouillonblokje op in het kookvocht van het witlof & roer onder de saus
Breng de saus op smaak met cayennepeper, 1 (à anderhalve?) afgestreken koffielepel zout, 30 draaien van de pepermolen (& 3 à 4 eetlepels madera?).
witloof in hesprolletjes
Rol elke pijl witlof in een grote snede (of 2 sneden van 34 gram per snede) hesp,
en leg in een ovalen pyrex schotel.
Hardgekookte eieren overlangs in 2 snijden.
Schik rond de hesprolletjes.
Giet de tomatensaus over de hesprolletjes.
Verdeel 50 g kaas over de schotel.
Plaats de pyrex schotel 2 minuutjes op een bakplaat op de bovenste richel onder de grill in de oven. Blijf erbij!!!