Portugees witloof


Hesperolletjes op Portugese wijze, waaraan in Galeria de werkwijze voor tomatensaus ontbreekt.


Ingrediënten voor 4 personen:

  • 8 pijlen witloof (1 kg)
  • zout/ peper
  • 536 gram Cockx gekookte ham, glutenvrij= 8 grote sneden
  • 6 eieren
  • 1/2 liter melk of witte kwaliteitswijn + 1 bouillonblokje
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 1 à anderhalve koffielepel zout
  • cayennepeper
  • 70 g tomatenpuree
  • 50 g gruyère
  • boter om in te vetten
    Mc Cain My puree

Werkwijze
1 Hard gekookte eieren:

Prik een gaatje in de bolle kant van de eieren.

OF: leg de eieren in een pannetje.
Zet ze onder(koud) water.
Breng het water aan de kook.
Laat ze 8 à 10 minuten koken.(Reken vanaf het kookpunt van het water.)

Stoven van witloof op grootmoeders wijze:

  1. Haal de buitenste bladeren van het witlof.
  2. Leg het witlof in een pan met dikke bodem.
  3. Voeg een bodempje water, een halve afgestreken koffielepel zout en een klont boter toe.
  4. Zet een deksel op de pot en laat 15 minuten stoven.

Laat koud water over de eieren stromen(=schrikken).
Doe de melk bij de puree
Vet een diepe (ovalen) pyrex schotel lichtjes in.

Pel de eieren warm.

  1. Draai het witlof om.
    Zet het deksel op de pot en laat nog 15 minuten stoven.

Verwarm de grill van de oven voor op 250°C.

Bereid MC Cain My puree
Weeg de boter en de bloem af voor de tomatensaus.
Werkwijze:
1 Smelt de boter in een pan.
2 Doe er de bloem bij en roer tot dit gaat borrelen.
3 Voeg de melk of witte wijn toe. Tijdens het warmen wordt de saus dikker. Blijf roeren zodat er geen klontjes komen. Laat 1 minuut doorkoken. Haal de pan van het vuur. Roer er de tomatenpuree door.

  1. Zet een vergiet op een diep bord.
    Leg met behulp van een schuimspaan  het witloof in het vergiet.
    Zet het kookvocht opzij.
    Laat het witloof uitlekken.

Los 1 bouillonblokje op in het kookvocht van het witlof & roer onder de saus
Breng de saus op smaak met cayennepeper, 1 (à anderhalve?) afgestreken koffielepel zout, 30 draaien van de pepermolen (& 3 à 4 eetlepels madera?).

witloof in hesprolletjes
Rol elke pijl witlof  in een grote snede (of 2 sneden van 34 gram per snede) hesp,
en leg in een ovalen pyrex schotel.
Hardgekookte eieren overlangs in 2 snijden.
Schik rond de hesprolletjes.

Giet de tomatensaus over de hesprolletjes.
Verdeel 50 g kaas over de schotel.
Plaats de pyrex schotel 2 minuutjes op een bakplaat op de bovenste richel onder de grill in de oven. Blijf erbij!!!


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.