HomeSoort maaltijd Brood en confituur Versgebakken melkbrood

Versgebakken melkbrood

Posted in : Brood en confituur on by : Greet

Lang geleden kreeg ik dit recept van mijn oma, bakte 4 kleine broodjes tegelijk en vroor ze in.
Ik wist niet meer aan wie ik mijn bakvormen uitleende. Vorig  jaar dook ik per toeval in mijn ma’s kelder en vond ze terug .

Dit heb je nodig

  • 1750g bloem
  • 40 gram verse gist
  • 50 gram boter
  • 28 g  zout
  • een halve liter water
  • 1/2 l melk

Werkwijze:
Zet alles klaar. Weeg de bloem en de boter af. Meet het water af.
1 Verwarm het water tot het lauw is. Doe de gist en een beetje lauw water in een beker.Maak met 2 koffielepels de verse gist vloeibaar.
2 Doe de bloem met het zout in een kom.
3 Maak in het midden een kuiltje.
4 Giet de vloeibare gist in de kuil.
5 Doe de rest van het water en de boter erbij.
6 Kneed goed met de mixer.
7 Dek het deeg af en laat 20 minuten rusten

Verwarm de warmeluchtoven voor op 200°C.
Vet een vorm in.
Leg het deeg in de vorm. Dek af en laat op een warme plaats een 1/2 uur rijzen.
Bak het brood 30 minuten.
Ontvorm & laat afkoelen op een rooster.

Zo mooi gesuikerd melkbrood (met 3x zoveel gist, 5x meer boter, minder vocht dan mijn boma & zonder water) van Justine, een leerlinge van spermalie 

  1. 500 g bloem
  2. kuiltje
  3. 8 g zout op de rand (geen contact met gist!)
  4. 225 g melk lauw (iets warmer dan lichaamstemperatuur) maken op het vuur
  5. 35 g verse (geen oude) gist erin oplossen
  6. in het kuiltje gieten
  7. + 50 g suiker
  8. + 75 g boter
  9. + 1 eierdooier
  10. mengen (kneden)
  11. echt kneden
  12. opbollen
  13. 1/2 uur rijzen in een kom, afgedekt met plastiekfolie, in een oven op 40°C
  14. rijs kapot maken
  15. opbollen (sluiting vanonder)
  16. in een bakvorm leggen
  17. 20′ rijzen in een oven op 40°C
  18. bovenkant insmeren met eigeel + water
  19. 35-40′ bakken in een oven op 200°C
  20. laten afkoelen op een rooster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.