Zondags kalfsblanket


Ik kook in 120′ bouillon met kalfsvlees op voorhand.
Ingrediënten voor 4 personen (€ 20):

  • 300 g prinsesssenboontjes
  • 250 g speciaal gehakt
  • 600 g kalfsvlees
  • 300 g wortelen
  • 300 ml  kookvocht + 300 ml melk
  • 60 gram boter
  • 60 gram bloem
  • sap van 1/3 citroen
  • 1 kleine  koffielepel zout/ peper
  • 50 ml room + 1 eierdooier
  • Voor de bouillon:
  • 2 l water
  • 1 ui
  • 1 wortel-1 prei-1 stengel bleekselder of 500 g voorverpakte julienne
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje tijm/1 laurierblaadje/ 10 peperbollen
  • 1 eetlepel PH runderbouillon
  • rijst of puree

 

Werkwijze op voorhand (duurt > 2 uur):
Pel 1 ui

Pel 1 teentje look, snijd in 2 en haal de kiem eruit.

Vul een grote kookpot met 2 l koud water.


Snijd de ui in 2. Doe er de ui, 10 peperbollen, look, de (julienne)groenten, tijm, laurier & 1 el PH rundsbouillon bij.

Leg er het kalfsvlees in of hang er het kalfsvlees in een vergiet in. Zet er een deksel op. Breng aan de kook.

Leg een oude krant op het werkblad. Neem de wortelen bovenaan vast. Snijd met een dunschiller van boven naar onder het vel eraf. Draai met de wortel. Snijd de boven- en onderkant eraf met een mes.

Snijd ze in de lengte door met een frietsnijder.
Snijd de 2 helften in de lengte door.
Snijd korte staafjes. Leg in een vergiet.

Laat het vlees 2 uur garen op stand 4.
Laat de bouillon niet doorkoken!
Afschuimen!

maak de boontjes schoon, spoel & snijd in 3. Leg ze bij de wortelen. Plaats in de koelkast

Maak je handen nat. Draai  gehaktballekes. Leg ze in een bord met bloem.
Wentel ze in 3 keer erdoor. Leg ze in een ander bord. Plaats in de koelkast.

Laat de  balletjes de laatste 10′ meekoken.

Zeef 4 pollepels bouillon voor de saus in een maatbeker & laat snel afkoelen.
Haal de groenten uit de bouillon.
Koel de bouillon met het vlees erin snel af door de kookpot in de gootsteen gevuld met koud water te zetten.
Breng het afval naar de kippen.
Zet het deksel op de kookpot & en plaats (ook de bouillon voor de saus) in de koelkast.

18. 30 u: Vul een kookpot half met water. Voeg zout toe.
(Kook de aardappelen voor puree)
Breng aan de kook
Leg de boontjes & wortelen in de kookpot zonder deksel. Breng het water aan de kook.


  1. En kook de prinsessenboontjes & wortelen 7 minuten in de kookpot zonder deksel.
  2. 18.45u:
    warm het vlees op in de bouillon.
    Vul een kookpot met 1 l water, breng aan de kook
    & kook om 18.52 u de rijst met 2 bouillonblokjes.Giet de boontjes & wortelen af & spoel voor de kleur, met koud water

De saus:
Weeg de boter en de bloem af.

Schep het vet van 4 pollepels kookvocht af & leng aan met melk tot 600ml.

18.45u: 1 Smelt de boter in een pan.

2 Doe er de bloem bij en roer tot dit gaat borrelen.
3 Voeg de melk & het kookvocht toe.
Tijdens het warmen wordt de saus dikker.
Blijf roeren zodat er geen klontjes komen.
Laat 1 minuut doorkoken.
Haal de pan van het vuur.
4 Pers de citroen.
Breng de saus op smaak met 15 draaien van de pepermolen, 1 kleine koffielepel zout en sap van 1/3 citroen.(meng 50 ml room + 1 eierdooier & voeg toe.)

5  Meng de saus onder de groenten in de kookpot van de groenten. Haal het vlees uit de kookpot en meng met een houten lepel onder de saus.

Geef er puree of gekookte rijst bij.

 

 


 

 


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.