Ik kwam op het idee om op mijn dochter haar 21ste verjaardag superlekkere aardbeien-plattekaastaart te bakken. Plattekaastaart met aardbeientoets werd goedgekeurd & mocht in productie…
Dit heb je nodig:
- 337 g aardbeienjam + schil & sap van 1 sinaasappel
- 250 ml melk
6 eierdooiers + 6 eiwitten
80 g vanillebloem
250 ml room
1 zakje vanillesuiker
25 g bloemsuiker
500 g vette plattekaas
bladerdeeg
Ik vond in 100 DESSERTS 50 TRUCS het recept voor plattekaastaart met zanddeeg
Dit heb je nodig:
- 500 g witte bloem
- 250 g boter
- 250 g suiker
- 2 eieren
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 koffielepel bakpoeder
Werkwijze vetdeeg:
250 g boter met 250 g suiker en 20 g vanillesuiker 3 minuten kneden met de menghaak van de kenwood.
Een voor een 2 eieren toevoegen
Goed ondermengen.
Nu zeer kort 1 koffielepel bakpoeder en 500 g bloem ondermengen.
Zet het deeg minstens 1 uur in de koelkast.
Werkwijze
Meet 250 ml melk af.
Splits de eieren.
Klop de 6 eierdooiers met de mixer tot een schuimig mengsel.
Weeg ( in een grote kookpot) 80 g puddingpoeder af en voeg de melk toe.
Voeg de opgeklopte eierdooiers toe en verwam het geheel al roerend tot de crème dik wordt.
Let op: indien de crème te dik is heb je achteraf klonters!
Neem de kookpot van het fornuis. Laat de crème afkoelen.
Roer de sinaasappel-aardbeienjam onder de crème.Roer door een zeef indien je klonters hebt!
Klop de room met 1 zakje vanillesuiker & 25 g bloemsuiker half op
& schep onder het mengsel.
Verwarm de warmeluchtoven voor op 180° Celsius.
Klop het wit van de 6 eieren stijf en schep onder het mengsel.
Voeg de platte kaas toe.
Vet een bakvorm in.
Het deeg uitrollen op 2 mm dikte. De springvorm bekleden met het zanddeeg.
Zet de springvorm op een bakplaat in de oven.
Giet het mengsel in de springvorm.
Bakken in een oven van 180°C. tot wanneer ze gebakken is (Minimum 45 min. De taart moet goudgeel zijn.)
Zet een hoge ronde kom omgekeerd op tafel. Zet de bakvorm op de kom en ontvorm de taart. Laat ze een beetje afkoelen op een taartrooster.
Verwijder de losse bodem. Laat de taart afkoelen.
Verwarm de warmeluchtoven voor op 200° Celsius.
Bekleed een springvorm met bladerdeeg.
Zet de springvorm op een bakplaat in de oven.
Giet het mengsel in de springvorm.
Bak de taart 20 minuten op 200° Celsius.
Verminder de temperatuur van de warme luchtoven naar 175° Celsius.
Draai de springvorm 180° = met de minst gekleurde kant in de oven.
Bak de bladerdeegtaart nog 10 minuten.
Zet een hoge ronde kom omgekeerd op tafel. Zet de bakvorm op de kom en ontvorm de taart.
Laat ze een beetje afkoelen op een taartrooster.
Verwijder de losse bodem.
Laat de taart afkoelen.